Патка глувара

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Дивља патка
Anas platyrhynchos LC0014.jpg
Женка (испред) и мужјак (иза) дивље патке
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Anseriformes
Породица: Anatidae
Потпородица: Anatinae
Род: Anas
Врста: A. platyrhynchos
Биномна номенклатура
Anas platyrhynchos
(Linnaeus, 1758)
Подврсте

A. p. platyrhynchos (Linnaeus, 1758)

A. p. domesticus (Linnaeus, 1758)

A. p. conboschas (C. L. Brehm, 1831) (оспорена)

Mallard Duck Range.png
Ареал глуваре      У току целе године     Лети     Зими
Синоними

Anas boschas (Linnaeus, 1758)

Anas platyrhynchos

Дивља патка или глувара[2] (лат. Anas platyrhynchos) је врста патке која настањује умерена и суптропска подручја Северне Америке, Европе, Азије и Аустралије. Дивља патка је најпознатија врста патке. Бројне припитомљене расе патака воде порекло од дивље патке (глуваре).

Изглед и понашање[уреди]

Мужјак дивље патке на глави и врату има тамнозелено перје металног сјаја са белим прстеном на дну. Груди су му смеђе боје, а трбух и доња страна крила светлосиви. Кратко репно перје је бело. Два средња репна пера савијена су у коврџице. Кљун је жут и са стране назубљен.

Женка је покривена неугледним светлосмеђим и тамносмеђим перјем које има заштитну улогу. Наранџасте кратке ноге међу прстима имају широке пливаће кожице.

Дивља патка врло брзо лети и добро плива. Може да нарасте до 58 центиметара у дужину. Настањује густо обрасле обале језера, бара и мочвара, а зими је уз обрасле обале ушћа река. Храни се биљном храном, али једе и водене инсекте, жабе и рибе.

Размножавање[уреди]

На тлу уз воду гради гнездо у заклону, често у подручју стабла или у дупљи. Женка снесе до 13 светлозеленкастих јаја на којима седи и касније се брине за младе.

Честа је птица, лови се и вештачки узгаја.

Извори[уреди]

  1. ^ BirdLife International (2012). Anas platyrhynchos. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26. 11. 2013. 
  2. ^ Prirodnjački centar Srbije. „Gluvara”. 

Спољашње везе[уреди]