Пламенац (врста)

С Википедије, слободне енциклопедије

Пламенац
Пламенац у Намибији
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
P. roseus
Биномно име
Phoenicopterus roseus
Pallas, 1811
Синоними

Phoenicopterus antiquorum

Пламенац,[2] фламинго, ружичасти пламенац или ружичасти фламинго (лат. Phoenicopterus roseus) је врста птице из породице пламенци (Phoenicopteridae), односно реда (Phoenicopteriformes). Врста је присутна у деловима Африке, јужне Азије, и јужне Европе, укључујући Шпанију, Албанију, Турску, Грчку, Кипар, Португалију, Италију, Француску, а среће се и у Македонији.

Опис[уреди | уреди извор]

Младунче (горе) и одрасла јединка (доле), у лету

Пламенац је највећа врста из породице пламенаца,[3] у просеку висине 110–150 cm и тежине 2–4 kg. Највећа забележена висина пламенца је 187 cm, а тежина 4,5 kg.[4]

Перје пламенца је највећим делом ружичастобело, но крила су му покривена црвеним и црним перјем. Кљун му је ружичаст са црним врхом, а ноге су у целости ружичасте. Оглашава се дозивањем које личи на трубљење.

Као и сви пламенци, ова врста носи само једно јаје. Младунци су белосиви, и треба им неколико година да добију ружичасту боју. Ту боју, пламенац у суштини добија од организама којима се храни, а који садрже пигмент каротина.

Станиште и исхрана[уреди | уреди извор]

Ова птица живи у мочварним пределима и слановодним плитким приобалним лагунама. Храни се тако што зарони кљун у воду, својим ногама копа блато и муљ и одатле кљуном филтрира мале ракове, семење, алге, микроскопске организме и мекушце. Горња вилица није фиксирана за лобању и покретна је.[5]

Галерија[уреди | уреди извор]

Сродни карипски пламенац[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2019). Phoenicopterus roseus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 14. 1. 2020. 
  2. ^ „Прилог VII Строго заштићене дивље врсте на територији Републике Србије”. pravno-informacioni-sistem.rs. 
  3. ^ Feduccia, Alan (1999). The Origin and Evolution of Birds (illustrated, reprint изд.). Yale University Press. стр. 196. ISBN 978-0-300-07861-9. Приступљено 23. 3. 2019. 
  4. ^ „All About Greater Flamingo - en.tourduvalat.org” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 26. 2. 2009. г. Приступљено 21. 4. 2019. 
  5. ^ „Flamingo Feeding”. Stanford University. Приступљено 11. 3. 2013. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]