Портал:Хокеј на леду/Биографија 2016.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланци

Јануар

Изабрана биографија

Марк Едуард Влашић у дресу Сан Хозе шаркса
Марк Едуард Влашић у дресу Сан Хозе шаркса

Марк Едуард Влашић (енгл. Marc-Édouard Vlasic; Монтреал, 30. март 1987) професионални је канадски хокејаш на леду који игра на позицији одбрамбеног играча.

На НХЛ драфту одржаном 2005. одабрала га је екипа Шаркса из Сан Хозеа као 35. пика у другој рунди, а за тим из Калифорније игра од сезоне 2006/07.

Са сениорском репрезентацијом Канаде освојио је сребрну медаљу на Светском првенству 2009, те златну олимпијску медаљу на Играма 2014. у Сочију.

Влашић је играчку каријеру започео у јуниорској екипи Квебек ремпартса у јуниорској лиги Квебека, у сезони 2002/03, и у том рангу такмичења је провео наредне три сезоне. Захваљујући добри партијама које је пружао током прве две сезоне у квебешком тиму, у јулу 2005. учествовао на улазном НХЛ драфту где га је у другој рунди као 35. пика одабрала екипа Сан Хозе шаркси.

У професионалном хокеју дебитовао је током сезоне 2006/07. током које је за Шарксе одиграо чак 81 утакмицу у лигашком делу и 11 утакмица у плеј-оф серији уз учинак од укупно 3 гола и 24 асистенције. И током наредне сезоне одиграо је све утакмице свог тима (82 у лигашком делу и 13 у плеј-оф серији).

Прочитајте цео чланак


уреди

Фебруар

Изабрана биографија

Густав Никвист
Густав Никвист

Густав Никвист (швед. Gustav Nyquist; рођен 1. септембра 1989. у Халмстаду, Шведска) професионални је шведски хокејаш на леду који игра на позицији крилног нападача.

Од почетка професионалне каријере 2011. паралелно је наступао за америчке тимове Детроит Ред вингсе у НХЛ лиги и Гранд Рапидс Грифинсе у АХЛ лиги (филијала Ред вингса).

Са репрезентацијом Шведске освојио је сребрну олимпијску медаљу на ЗОИ 2014. у Сочију, док је нешто касније исте године на светском првенству у Минску освојио бронзану медаљу. Његов млађи брат Оскар Никвист такође је хокејаш.

Никвист је играчку каријеру започео у млађим селекцијама екипе Малмеа почев од сезоне 2005/06, да би 2008. отишао на студије у Сједињене Државе где је наступао за екипу Универзитета Мејн. Исте године учествује на улазном НХЛ драфту где га је као 121. пика у 4. рунди одабрала екипа Детроит Ред вингса. Са истим тимом је у марту 2011. потписао и први професионални уговор са дужином трајања од две године.

Прочитајте цео чланак


уреди

Март

Изабрана биографија

Данис Зарипов Влашић у дресу репрезентације Русије
Данис Зарипов Влашић у дресу репрезентације Русије

Данис Зинурович Зарипов (рус. Дани́с Зинну́рович Зари́пов; 26. март 1981, Чељабинск, Совјетски Савез) професионални је руски хокејаш на леду који игра на позицији левог крила.

Тренутно игра за екипу Металурга из Магнитогорска у Континенталној хокејашкој лиги (КХЛ) (од 2013).

Са сениорском репрезентацијом Русије три пута је освајао титуле светског првака, на првенствима 2008, 2009. и 2014. године. Троструки је освајач Купа Гагарина.

Његов млађи брат Марат је такође хокејаш, и тренутно наступа у редовима КХЛ лигаша ХК Сочија.

Играчку каријеру зарипов је започео 1996. године у редовима чељабинског Мечела који се те године такмичио у другом по снази рангу првенства Русије. Након две сезоне у Русији, као 17-огодишњак одлази у Канаду, где током сезоне 1998/99. наступа у Западној хокејашкој лиги, у редовима Свифт Карент Бронкоса. За канадски тим одиграо је укупно 62 утакмице и постигао 23 гола (уз 8 асистенција). Упркос одличној сезони у Канади, одлучује се за повратак у свој матични клуб Мечел који се у то време успео пласирати у Суперлигу Русије.

Прочитајте цео чланак


уреди

Април

Изабрана биографија

Марк Едуард Влашић у дресу Сан Хозе шаркса
Марк Едуард Влашић у дресу Сан Хозе шаркса

Рик Неш (енгл. Rick Nash; Брамптон, 16. јун 1984) професионални је канадски хокејаш на леду који игра на позицији левокрилног нападача.

На улазном НХЛ драфту одржаном у јуну 2002. као првог пика одабрала га је екипа Коламбус блу џакетса са којом је свега месец дана потписао професионални уговор. Након 9 сезона проведених у редовима тима из Коламбуса, у лето 2012. прелази у екипу њујоршких Ренџерса где и данас игра.

Са сениорском репрезентацијом Канаде освојио је једну златну и две сребрне медаље на светским првенствима, те два злата на Зимским олимпијским играма (2010. и 2014).

Рик Неш је играчку каријеру започео 1999. године као петнаестогодишњак у редовима омладинске екипе Торонто марлборос у јуниорској лиги Торонта. Захваљујући одличним партијама које је пружао током те сезоне (чак 61 гол и 54 асистенције у 34 утакмице) прометили су га скаути јуниорске екипе Лондон најтса и већ наредне сезоне прелази у лондонски тим који се такмичи у хокејашкој лиги Онтарија (најважнијем рангу такмичења за играче до 21 године). И у новој екипи Неш је наставио са одличним партијама, што му је отворило врата НХЛ драфта. На улазном НХЛ драфту који је одржан у Торонту 22. и 23. јула 2002. Рик Неш је одабран као први пик од стране америчке екипе Блу џакетси из Коламбуса у Охају.

Прочитајте цео чланак


уреди

Мај

Изабрана биографија

Мико Коскинен у дресу Њујорк ајландерса
Мико Коскинен у дресу Њујорк ајландерса

Мико Коскинен (фин. Mikko Koskinen; 18. јул 1988, Ванта, Финска) професионални је фински хокејаш на леду који игра на позицији голмана.

Од сезоне 2013/14. наступа за руску екипу Сибир из Новосибирска у Континенталној хокејашкој лиги (КХЛ).

Са сениорском репрезентацијом Финске освојио је сребрну медаљу на Светском првенству 2014. у Минску.

Коскинен је играчку каријеру започео у клубу Еспо Блуз за који је играо у свим узрасним категоријама, док је дебитантски наступ у првом тиму остварио у пролећном делу сезоне 2007/08. Учествовао је на НХЛ драфту 2009. где га је као 31. пика у првој рунди одабрала екипа Њујорк Ајландерса. Већ у јулу 2009. потписао је трогодишњи уговор са њујоршким тимом, а прву сезоне на тлу Северне Америке (сезона 2009/10) играо је за екипу Бриџпорт Саунд тајгерси, филијалу Ајландерса у Америчкој хокејашкој лиги.

Након само две одигране утакмице у АХЛ-у доживео је тешку повреду колена која је захтевала операцију, те је пропустио највећи део те сезоне. На терен се вратио након четири месеца паузе, 19. марта 2010. а сезону је наставио у нижеразредној екипи Јута Гризлија. Након 6 одличних утакмица у дресу Гризлија, враћа се у редове Саунд Тајгерса током априла, и у том тиму је окончао прву, и започео следећу сезону.

Прочитајте цео чланак


уреди

Јун

Изабрана биографија

Алекс Петровић
Алекс Петровић

Алекс Петровић (енгл. Alex Petrovic; Едмонтон 3. март 1992) је канадски професионални хокејаш српског порекла који тренутно игра за НХЛ екипу Флорида пантерсе. Игра у одбрани.

Хокеј је као дечак почео да игра у родном Едмонтону. Изабран је 2007. године на драфту Западне хокејашке лиге (ВХЛ) у другом кругу од стране Ред дир ребелса. У својој првој сезони 2008/09, одиграо је 66 утакмица и остварио 13 поена. Појавио се на НХЛ драфту 2010. године, где је изабран као 36 пик од стране Флорида пантерса. За Ребелсе је последњу сезону одиграо 2011/12. године.

Алекс Петровић је 18. априла 2011. године потписао трогодишњи отворени уговор са Флорида пантерсима. У сезони 2011/12 са Сан Антонио ремпејџсима је играо плеј-оф у Америчкој хокејашкој лиги. Сезону 2012/13 почео је у АХЛ-у, али је у априлу добио позив да заигра за Пантерсе. Свој деби у НХЛ-у имао је 18. априла 2013. године против Њујорк ренџерса, а до краја сезоне је одиграо укупно шест утакмица. Није постигао ниједан поен, али је имао рекордних 25 минута казне.

Прочитајте цео чланак


уреди

Јул

Изабрана биографија

Костицин у дресу Авангарда
Костицин у дресу Авангарда

Сергеј Олегович Костицин (блр. Сяргей Алегавiч Касцiцын; рус. Серге́й Оле́гович Кости́цын — рођен 20. марта 1987. у Новополоцку, СССР) белоруски је професионални хокејаш на леду. Леворук је и игра на позицији левог крила.

Његов старији брат Андреј такође је професионални хокејаш.

Тренутно игра у екипи Ак Барса из Казања у КХЛ лиги.

Сергеј Костицин је прве хокејашке кораке направио у јуниорској екипи из свог родног града Полимир за коју је играо у сезони 2002/03. у јуниорској лиги, да би потом заиграо за екипу Јуности из Минска. У Белоруској екстралиги наступао је још и за екипу Гомеља за коју је у сезони 2004/05. постигао 14 поена у 40 одиграних утакмица. Након тога каријеру наставља у јуниорској лиги Онтарија у Канади. Године 2005. изабран је у десетој рунди НХЛ драфта као 200. пик од стране Монтреал канадијанса.

Након три веома успешне сезоне у нижим развојним лигама (Лондон најтси из ОХЛ-а и Хамилтон булдогси из АХЛ-а) Костицин је у мају 2008. потписао први професионални уговор са НХЛ лигашем из Монтреала на три године. Прву званичну утакмицу у НХЛ лиги одиграо је пре потписивања професионалног уговора (пошто је преко драфта био везан за Канадијансе) 13. децембра 2007. против екипе Филаделфија флајерса. Први поен, и то асистенцију остварио је већ у наредној утакмци два дана касније против Мејпл лифса (Канадијанси победили са 4:1), док је први погодак постигао на утакмици против Капиталса одиграној 20. децембра (победа од 5:2). Дебитантску НХЛ сезону окончао је са 27 поена у 51 одиграној утакмици, уз још 8 поена у 12 утакмица плејофа.

Прочитајте цео чланак


уреди

Август

Изабрана биографија

Пер Мортс
Пер Мортс

Пер Мортс (швед. Pär Mårts; рођен 30. априла 1953. у Фалунр, Шведска) професионални је шведски хокејашки тренер и један од најуспешнијх хокејашких тренера у Шведској и бивши хокејаш на леду.

Тренутно обавља функцију главног тренера сениорске репрезентације Шведске са којом је освојио две олимпијске медаље (злато у Лилехамеру 1994. и бронзу у Сочију 2014) и још 7 медаља са светских првенстава (укључујући и две титуле светских првака 1992. и 2013).

Мортс је професионалну играчку каријеру започео 1971. у дресу хокејашког клуба ВИК из града Вестероса, у тадашњој другој шведској дивизији (трећелигашки ранг такмичења). Клуб је исте те сезоне успео да се пласира у виши ранг такмичења. Након још две сезоне у ВИК-у Мортс прелази у редове АИК-а из Стокхолма, тима у којем је провео наредних 6 сезона (од 1974. до 1980). Екипа АИК-а је у сезони 1974/75. обезбедила пласман у највиши ранг лигашког хокеја у Шведској, СЕЛ лигу, такмичење у којем је Мортс провео пуних 5 сезона, одигравши укупно 174 утакмице уз статистички учинак од 121 поена (63 гола и 58 асистенција). Највећи успех као играч у каријери остварио је у сезони 1977/78. када је освојио сребрну медаљу у националном првенству.

Прочитајте цео чланак


уреди

Септембар

Изабрана биографија

Јори Лехтере
Јори Лехтере

Јори Лехтере (фин. Jori Lehterä; 23. децембар 1987, Хелсинки, Финска) професионални је фински хокејаш на леду који игра на позицији централног нападача.

Од сезоне 2014/15. наступа за екипу Сент Луис Блуз у Националној хокејашкој лиги (НХЛ).

Са сениорском репрезентацијом Финске освојио је сребрну медаљу на Светском првенству 2014. у Минску и бронзу на Зимским олимпијским играма 2014. у Сочију.

Лехтере је играчку каријеру започео у јуниорској екипи хокејашког клуба Јокерит из Хелсинкија током сезоне 2002/03. (у рангу дечака до 16 година), док је први професионални уговор са сениорским тимом Јокерита потписао у сезони 2006/07. Током те сезоне одиграо је укупно 28 утакмица у финској елитној СМ-лиги, уз статистику од 12 поена (по 6 голова и асистенција). Након само једне одигране сезоне у првом тиму Јокерита и освојене сребрне медаље, у априлу 2007. потписује трогодишњи уговор са екипом Тапара из Тампереа.

Прочитајте цео чланак


уреди

Октобар

Изабрана биографија

Ден Хамхјус
Ден Хамхјус

Данијел Ден Хамхјус (енгл. Daniel Dan Hamhuis; Смитерс, 13. децембар 1982) професионални је канадски хокејаш на леду који игра на позицији одбрамбеног играча.

На НХЛ драфту одржаном 2001. одабрала га је екипа нешвилских Предатора као 12. пика у првој рунди. Након 8 сезона проведених у Предаторсима (и њиховој филијали Адмиралсима у АХЛ лиги), у сезони 2010/11. као слободан играч прелази у редове Ванкувер канакса где и данас игра. Највећи успех у клупској каријери остварио је управо у сезони 2010/11. када је са канадским клубом играо финале Стенли купа.

Са сениорском репрезентацијом Канаде освојио је титулу светског првака 2007, те светску бронзу на првенствима 2008. и 2009. године. Ипак највећи успех остварио је на Зимским олимпијским играма 2014. у Сочију где је освојио златну медаљу.

Хамхјус започиње играчку каријеру 1998. у јуниорској Western Hockey League у екипи Искошени текстКугуарса из града Принс Џорџ (Британска Колумбија). Три године касније излази на драфт НХЛ лиге где га је као 12. пика у првој рунди одабрала екипа нешвилских Предаторса, а први професионални уговор са екипом потписао је 7. јула 2002. године. Одмах по потписивању уговора прослеђен је на усавршавање у АХЛ филијалу Предаторса, у екипу Милвоки адмиралса. Прву професионалну сезону у Адмиралсима окончао је са 74 одигране утакмице, уз учинак од 6 голова и 24 асистенције.

Прочитајте цео чланак


уреди

Новембар

Изабрана биографија

Тим Ериксон
Тим Ериксон

Пер Мортс (швед. Pär Mårts; рођен 30. априла 1953. у Фалунр, Шведска) професионални је шведски хокејашки тренер и један од најуспешнијх хокејашких тренера у Шведској и бивши хокејаш на леду.

Тренутно обавља функцију главног тренера сениорске репрезентације Шведске са којом је освојио две олимпијске медаље (злато у Лилехамеру 1994. и бронзу у Сочију 2014) и још 7 медаља са светских првенстава (укључујући и две титуле светских првака 1992. и 2013).

Мортс је професионалну играчку каријеру започео 1971. у дресу хокејашког клуба ВИК из града Вестероса, у тадашњој другој шведској дивизији (трећелигашки ранг такмичења). Клуб је исте те сезоне успео да се пласира у виши ранг такмичења. Након још две сезоне у ВИК-у Мортс прелази у редове АИК-а из Стокхолма, тима у којем је провео наредних 6 сезона (од 1974. до 1980). Екипа АИК-а је у сезони 1974/75. обезбедила пласман у највиши ранг лигашког хокеја у Шведској, СЕЛ лигу, такмичење у којем је Мортс провео пуних 5 сезона, одигравши укупно 174 утакмице уз статистички учинак од 121 поена (63 гола и 58 асистенција). Највећи успех као играч у каријери остварио је у сезони 1977/78. када је освојио сребрну медаљу у националном првенству.

Прочитајте цео чланак


уреди

Децембар

Изабрана биографија

Сергеј Плотников
Сергеј Плотников

Сергеј Сергејевич Плотников (рус. Сергей Сергеевич Плотников; 3. јун 1990, Комсомољск на Амуру, Совјетски Савез) професионални је руски хокејаш на леду који игра на позицији нападача.

Тренутно игра за екипу Локомотиве из Јарославља која се такмичи у Континенталној хокејашкој лиги (КХЛ) (од 2012).

Са сениорском репрезентацијом Русије освојио је титулу светског првака на Светском првенству 2014. у Минску.

Основне хокејашке кораке Плотников је начинио у клубу из свог родног Комсомољска. Као дечак од 8 година наставио је хокејашко школовање у Амуру из Хабаровска. Сениорску каријеру започео је у сезони 2008/09. у клубу Јермак из Ангарска који се у то време такмичио у нижем рангу руског хокеја. У дебитантској сезони одиграо је укупно 30 утакмица уз учинак од 8 поена (4+4).

Прочитајте цео чланак


уреди