Пређи на садржај

Кљунар — разлика између измена

6 бајтова уклоњено ,  пре 5 месеци
м
→‎Опис: знак степена се не одваја белином од бројке
м (→‎Опис: знак степена се не одваја белином од бројке)
Тело му је покривено кратком и врло масном смеђом [[длака|длаком]] и спљоштено. Кљунар је прекривен дебелим непропустљивим слојем длаке, осим по ногама и кљуну. Длака му је тамносмеђа по леђима, док је на трбуху светлија. Такође му је длака сложена у два слоја, унутрашњи који је финији и спољашњи грубљи. Горњи (спољашњи) слој задржава у себи ваздух и помаже кљунару да сачува топлоту у току зимских месеци и пливања у хладној води. На глави с кратким и неистакнутим вратом има широк пљоснат [[кљун]] попут [[патке]], који је на рубу кожнат и има [[нос]]не отворе на предњој трећини, очи се налазе одмах изнад кљуна. Уши су му без ушних шкољки и може да их затвори. Меснати језик покривен је рожнатим [[зуб]]ићима и потпуно испуњава усну шупљину. Петопрсте кратке [[екстремитет|ноге]] имају пловне кожице, које су приликом ходања пресавијене уназад. Мужјак на задњим ногама има рожнате оструге с отворима кроз који се излива садржај бедрених жлезда отрован попут змијског отрова. Није познато брани ли се животиња тиме. Расте око 50 (мужјаци, а женке око 43 cm) центиметара у дужину, од чега на [[реп]] отпада око 14 центиметара. У репу се чувају масноће које служе као резерва хране, које животиња може да искористи током оскудице, као на пример током зиме. Горња страна репа код кљунара је прекривена грубљом длаком док је са доње стране ретка, за разлику од дабра који свој реп користи и за покретање у води кљунар свој реп користи само за управљање док плива. Тежина мужјака износи око 1,7 kg, а женке око 1 kg.
 
За разлику од других сисара, њихова телесна температура је с 32 °C врло ниска. Је ли та чињеница била својствена свим сисарима који су легли јаја или је то посебна адаптација на начин живота, данас више, на темељу малог броја врста једноотворних животиња, није могуће поуздано утврдити.
 
Године [[2004]]. откривена је још једна посебност кљунара: женке имају десет X-[[хромозом]]а, а мужјаци 5 X- и 5 Y-хромозома (хромозоми који одређују пол), док већина осталих сисара (укључујући и човека) има по два (женке XX, мужјаци XY). У неким аспектима система хромозома ових животиња личи на систем какав имају [[птице]] за који се до сад претпостављало да се развио независно од сисара.
132.921

измена