Триљ — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: hr:Trilj
м Граматика
Ред 14: Ред 14:


==Географија==
==Географија==
Триљ је смештен на југоистоку [[Сињско поље|Сињског поља]] и даљем подножју планине [[Камешница|Камешнице]], уз реку [[Цетина|Цетину]]. На југозападу га дели од мора планина [[Мосор]] од које је удаљен ваздушном линијом петнаестак километара. Море му даје обележје медитеранске климе ублажујући планинско континенталну коју узрокује близина Камешнице и босанских планина. Одувек је значајно саобраћајно чвориште и најзначајнији мостни прелаз у [[Цетинска крајина|Цетинској крајини]]. Град и околина обилују природним лепотама. Величина града и број становника мења се кроз историју.
Триљ је смештен на југоистоку [[Сињско поље|Сињског поља]] и даљем подножју планине [[Камешница|Камешнице]], уз реку [[Цетина|Цетину]]. На југозападу га дели од мора планина [[Мосор]] од које је удаљен ваздушном линијом петнаестак километара. Море му даје обележје медитеранске климе ублажујући планинско континенталну коју узрокује близина Камешнице и босанских планина. Одувек је значајно саобраћајно чвориште и најзначајнији мосни прелаз у [[Цетинска крајина|Цетинској крајини]]. Град и околина обилују природним лепотама. Величина града и број становника мења се кроз историју.


==Становништво==
==Становништво==

Верзија на датум 7. март 2010. у 22:02

Триљ
{{{опис_слике}}}
Административни подаци
Држава Хрватска
ЖупанијаСплитско-далматинска
Становништво
Становништво
 — 10.799
Географске карактеристике
Временска зонаUTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Триљ на карти Хрватске
Триљ
Триљ
Триљ на карти Хрватске
Остали подаци
ГрадоначелникИван Шипић

Триљ је град у Хрватској.


Географија

Триљ је смештен на југоистоку Сињског поља и даљем подножју планине Камешнице, уз реку Цетину. На југозападу га дели од мора планина Мосор од које је удаљен ваздушном линијом петнаестак километара. Море му даје обележје медитеранске климе ублажујући планинско континенталну коју узрокује близина Камешнице и босанских планина. Одувек је значајно саобраћајно чвориште и најзначајнији мосни прелаз у Цетинској крајини. Град и околина обилују природним лепотама. Величина града и број становника мења се кроз историју.

Становништво

Данас је град спојен са селом Ведрине и заједно чине јединствену урбану целину с преко 5.000 становника. У самом граду живи око 2.000 становника.