Пролетаријат

С Википедије, слободне енциклопедије
Пирамида власти у капиталистичком систему

Пролетаријат је израз који у марксистичкој теорији означава потлачену друштвену класу у капитализму, односно појединце и друштвене групе који немају властитих средстава за производњу те су за одржање живота присиљени на најамни рад којим капиталиста управља и од кога присваја вишак вредности. Настао од латинске речи proles (прол) за потомство, испочетка је служио као пејоративни израз за најниже слојеве друштва - оне које немају другог богатства осим своје деце - да би под утицајем марксизма постао својеврсним синонимом за радничку класу.

Марксистичка теорија понекад у пролетаријат укључује ситносопственичко сељаштво и занатлије те пропале припаднике ситне буржоазије (који поседују властита средства за производњу али и сами раде) и лумпенпролетаријат (који не раде). Ипак је чешћа подела на:

  • индустријски пролетаријат
  • пољопривредни пролетаријат
  • интелектуални пролетаријат

Марксисти сматрају да су пролетаријат и буржоазија - класа власника средстава за производњу - у непрекидном друштвеном, економском, историјском и културолошком сукобу који ће бити превладан с увођењем социјализма односно диктатуре пролетаријата, као основице за укидање приватног власништва и оплодње капитала, а на тај начин нестаће и подела на класе те ће се прећи у бескласно друштво комунизма.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]