Радивоје Лола Ђукић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Радивоје Лола Ђукић
Пуно име Радивоје Лола Ђукић
Датум рођења (1923-04-03)3. април 1923.
Место рођења Смедерево
 Краљевина СХС
Датум смрти 7. септембар 1995.(1995-09-07) (72 год.)
Место смрти Београд
 СРЈ

Радивоје Лола Ђукић (3. април 19237. септембар 1995) је био телевизијски, позоришни и филмски редитељ и комедиограф.

Биографија[уреди]

Рођен је 3. априла 1923. године у Смедереву. Студирао је сликарство на Ликовној академији и филмску режију на Високој филмској школи у Београду.

Најпре је радио као уредник Дечјег и Драмског програма, као и Забавног програма Радио Београда. Оснивач је Хумористичког позоришта (Позориште на Теразијама), а у Телевизији Београд од њеног оснивања делује као помоћник директора за продукцију, главни и одговорни уредник културно-уметничког програма (до 1963). Највећи део своје активности на Телевизији Београд посветио хумористичком програму.

Режирао је више играних филмова. Поред тога снимао је документарне, наставне и лутка-филмове, као што је и писао песме и позоришне комаде за децу. Писац је многобројних комедија: Златни мајдан, Бог је умро узалуд, Човек са четири ноге, Морам да убијем Петра, Усрећитељ, Једна љубав и пет покојника, Крадем, крадеш, краду, и мјузикл Уби или пољуби.

Као комедиограф Ђукић је један од најигранијих домаћих аутора шездесетих и седамдесетих година на југословенским театарским сценама. Највећи део свога комедиографског стваралаштва посветио је телевизијском медију. Аутор је око 200 серијских хумористичких емисија и ТВ комедија и сатира које је најчешће сам режирао.

Аутор је хумористичких сећања објављених у књизи "Склеротични мемоари".

Био је ожењен глумицом Вером Ђукић. Њихов син Андрија је такође био редитељ. Друга супруга му је била новинарка Јелена Јовановић, која је после Лолине смрти све учинила да његов рад не падне у заборав.

Умро је 7. септембра 1995. године у Београду.

Сценарио[уреди]

ТВ серије[уреди]

филмови[уреди]

Режија[уреди]

ТВ серије[уреди]

филмови[уреди]

Спољашње везе[уреди]