Радован Јелашић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Радован Јелашић
Radovan Jelašić crop.jpg
Радован Јелашић
Датум рођења (1968-02-19)19. фебруар 1968.(48 год.)
Место рођења Баја
Мађарска

Радован Јелашић (Баја, 19. фебруар 1968) је српски економиста и бивши гувернер Народне банке Србије. Прве године живота је провео у селу Сантову одакле потиче и његова породица.

Биографија[уреди]

Школовање је започео у Сантову, а гимназију је на српском језику завршио у Будимпешти. Дипломирао је 1992. на Економском факултету у Београду и магистрирао финансије 1995. на Универзитету у Илиноису, Чикаго, САД.

Банкарску каријеру је отпочео у Дојче банк (Deutsche Bank) у Франкфурту, где је четири године радио као регионални менаџер у Одељењу за централну и источну Европу. Од 1999. године, када прелази у McKinsey & Company Inc. у Франкфурту, ради на пројектима у банкарском сектору у Немачкој, Пољској и Бугарској везаним за кредитно финансирање, приватизацију, преузимање компанија, организационо реструктурирање, финансирање корпорација и израду стратегије за хипотекарно пословање.

На функцији вицегувернера Народне банке Југославије - Србије ради од децембра 2000. до јула 2003. године. За то време руководи развојем и спровођењем реструктурирања банкарског сектора, реформом сектора контроле, преговорима о свим програмима везаним за финансијски сектор са Међународним монетарним фондом, Светском банком и Европском унијом, реорганизовањем сектора за информациону технологију, оснивањем одељења за финансирање средњих и малих предузећа и организацијом техничке помоћи у Народној банци.

Гувернер Народне банке Србије[уреди]

Народна скупштина Републике Србије, на предлог странке Г17+, именовала га је за гувернера Народне банке Србије 25. фебруара 2004. године, а на ту функцију ступа 1. марта исте године. После доношења новог Устава и Уставног закона, 26. септембра 2007. изабран је за гувернера Народне банке Србије са новим мандатом од пет година.

Поднео је неопозиву оставку на место гувернера 23. марта 2010. из личних разлога.[1] Међутим остаје на дужности све до 28. јула 2010. године када га Скупштина, као једино тело које има право да изабере и смени гувернера, формално разрешава дужности.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Више информација на тему
Радован Јелашић
пронађите на Википедијиним сестринским пројектима:
Претражите Оставу Медији на Остави
Претражите Викивести Актуелности на Викивестима


Претходник:
Кори Удовички
гувернер Народне банке Србије
20042010.
Наследник:
Дејан Шошкић
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}