Јоргованка Табаковић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јоргованка Табаковић
Jorgovanka Tabaković Crop.jpg
Јоргованка Табаковић
Биографија
Датум рођења (1960-03-20)20. март 1960.(58 год.)
Место рођења Вучитрн
 ФНР Југославија
Држављанство  Србија
Религија православка
Професија економиста
Универзитет Универзитет у Приштини
Политичка
партија

Српска напредна странка (од 2008)

Српска Радикална Странка (до 2008)
Тренутна функција
Функцију обавља од 6. августа 2012.
Претходник Дејан Шошкић

Јоргованка Табаковић (Вучитрн, 21. март 1960) је гувернер Народне банке Србије, српски политичар, економиста и потпредседница Српске напредне странке.

Биографија[уреди]

Године 1992. постала је чланица Српске радикалне странке, где је била чланица Председничког колегијума, као и посланица у савезном парламенту. Након што су радикали ушли у нову Владу Србије са СПС-ом и ЈУЛ-ом, 1998. године, Табаковић је постала министарка за економску и власничку трансформацију. Јануара 2007. године, на ванредним парламентарним изборима, као и у мају 2008. године на наредним ванредним парламентарним изборима, изабрана је за посланицу Српске радикалне странке у Народној скупштини Србије.

Септембра 2008. године, након раскола у СРС-у, Табаковић је подржала Томислава Николића и постала чланица посланичке групе „Напред Србијо“.

До 1999. године живела је у Приштини, а после тога па све до данас живи у Новом Саду. Удовица је и мајка троје деце. Запослена је у предузећу „Телеком Србија“ а. д. као један од директора за регију Војводине.

Докторирала је економију маја 2011. године, са дисертацијом Инструменти централне банке — домети и ограничења на примеру Републике Србије.[1]

Шестог августа 2012, изабрана је за гувернерa Народне банке Републике Србије.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
др Дејан Шошкић
гувернер Народне банке Србије
од 2012.

Наследник:
-