Јоргованка Табаковић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јоргованка Табаковић
Jorgovanka Tabaković Crop.jpg
Јоргованка Табаковић
Биографија
Датум рођења (1960-03-20)20. март 1960.(56 год.)
Место рођења Вучитрн
ФНРЈ
Држављанство  Србија
Религија православка
Професија економиста
Универзитет Универзитет у Приштини
Политичка партија Српска напредна странка (од 2008)
Мандат(и)
6. август 2012. — данас.
Претходник Дејан Шошкић

Јоргованка Табаковић (Вучитрн, 21. март 1960) је гувернер Народне банке Србије, српски политичар, економиста и потпредседница Српске напредне странке.

Биографија[уреди]

Године 1992. постала је чланица Српске радикалне странке, где је била чланица Председничког колегијума, као и посланица у савезном парламенту. Након што су радикали ушли у нову Владу Србије са СПС-ом и ЈУЛ-ом, 1998. године, Табаковићка је постала министарка за економску и власничку трансформацију. Јануара 2007. године, на ванредним парламентарним изборима, као и у мају 2008. године на наредним ванредним парламентарним изборима, изабрана је за посланицу Српске радикалне странке у Народној скупштини Србије.

Септембра 2008. године, након раскола у СРС-у, Табаковићева је подржала Томислава Николића и постала чланица посланичке групе „Напред Србијо“.

До 1999. године живела је у Приштини, а после тога па све до данас живи у Новом Саду. Удовица је и мајка троје деце. Запослена је у предузећу „Телеком Србија“ а. д. као један од директора за регију Војводине.

Докторирала је економију маја 2011. године, са дисертацијом Инструменти централне банке — домети и ограничења на примеру Републике Србије.[1]

Шестог августа 2012, изабрана је за гувернерa Народне банке Републике Србије.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
др Дејан Шошкић
гувернер Народне банке Србије
од 2012.

Наследник:
-