Разговор са корисником:Др Нешо 2

Из Википедије, слободне енциклопедије
Поздрав, Др Нешо 2. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Др Нешо 2. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Молимо вас да одвојите мало времена и прочитате следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Crystal Clear app lassist.png Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Crystal Clear action info.svg Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Crystal Clear app Startup Wizard.png Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Crystal Clear app kedit.svg Песак
За увежбавање рада на Википедији
Crystal Clear app tutorials.png Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Crystal Clear action apply.png Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Nuvola apps important yellow.svg Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Nuvola apps ksirc.png Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Crystal Clear app file-manager.png Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Nuvola apps kteatime.png Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис

Молимо вас да се потписујете на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад прозора за прављење измена — то даје ваше име, тренутно време и датум. Такође, молимо вас да се не потписујете у чланцима.

За слање слика на Википедију, молимо вас да прочитате:

Пре него што почнете с уређивањем чланака, молимо вас да прочитате важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен сталан сарадник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! --MilicevicBot (разговор) 22:03, 14. фебруар 2016. (CET)

За помоћ - трудим се колико могу! Face-smile.svg А што се тиче поменутог чланка, наравно да је изузетно лоше написан и најбоље рјешење је обрисати га и поново писати нови чланак. Међутим, аутор поменутог чланка је особа која често има проблем у коминикацији са колегама, па да би избјегао овај проблем, искрено ти савјетујем да отпочнеш нови чланак (на нову тему), а ја ћу ти свакако помоћи. --Радован 23:26, 18. фебруар 2016. (CET)

Библ[уреди]

Прочитај шта је написао. Оно је под број један вређање и нападно/нападачко понашање, а под број два трол јер заиста јесте нерелевантно у потпуности, поготово у оном одељку где је писао.  Обсусер 13:18, 21. фебруар 2016. (CET)

Спорне измене[уреди]

Како објашњаваш ову измену коју си направио?

  1. Зашто си променио „сљедећим” у „следећим” када је чланак на ијекавици?
  2. Зашто си променио напомену у којој је цитиран део текста са странице 54 пописа на којој пише „сполу” (напомена је сакривена и не приказује се у чланку)?
  3. Значење „националној / етничкој припадности” које си ти увео размакнутом косом цртом је погрешно јер се не раздваја „националној” и „етничкој припадности” већ „националној” и „етничкој”, па када би била коса црта требало би „националној/етничкој припадности” да буде правилно.

Измене могу схватити само као провокацију узевши у обзир историју измена тог чланка (види се ко га је средио [ја] а ко је опструисао сређивање с намером да се уведе намерно нешто погрешно [не бих да именујем, види се све]).  Обсусер 19:25, 9. јул 2016. (CEST)

Има ли објашњења за вандалске измене изнад?  Обсусер 04:29, 18. јул 2016. (CEST)

Како објашњаваш ову измену?  Обсусер 04:29, 18. јул 2016. (CEST)

Уредник сам, а ти преиспитај шта радиш јер следећи пут иде на админ таблу, заједно са овим свим одавде за што немаш објашњење...  Обсусер 12:28, 21. јул 2016. (CEST)

Упознај Српску![уреди]

Видим да си направио измјене на овој страници. Прво требаш да оставиш свој потпис овдје, а затим да правиш списак чланака за евиденцију. Срећно са учешћем! —Николић Ранко (разговор) 02:38, 18. јул 2016. (CEST)

Парабен[уреди]

Пише у образложењу, чланак је имао статус почетничког 7 дана и након тога се брише.—Николић Ранко (разговор) 01:59, 31. јул 2016. (CEST)

Ево вратићу, али доради, мора изворе имат Face-wink.svg. —Николић Ранко (разговор) 02:22, 31. јул 2016. (CEST)

Такмичење Упознај Српску[уреди]

Поздрав. Да ли су чланци које сте недавно написали или допуњавали дио такмичења Упознај Српску? Ако јесу, онда је потребно да у сваком од написаних чланака на страни за разговор додате овакав шаблон. За све што Вам није јасно слободно се обратите мени, путем имејла или на мојој страници за разговор.--Слободни умјетник (разговор) 21:09, 2. август 2016. (CEST)

Профили уредника википедије[уреди]

Ја не мислим да постоји универзални модел википедијанца, већ сам увјерен да сви имамо различите мотиве и самим тим, уопште имамо различите профиле вики-уредника:

  • Неки уредници то постају због комбинације вишка слободног времена и радозналости да се завири у ове наше вики-одаје... касније се „навуку” да уређују чланке увјерени да раде добру ствар за друштво. Мислим да ту спада већина наших уредника;
  • Постоје и они који нису довољно схваћени у друштву, па википедију прихвате као идеално мјесто да изнесу своје ставове, али кроз чланке, чиме такође постају коректни уредници;
  • Међутим, постоје и они који имају властити проблем са својим окружењем у стварном свијету, али не због своје припадности или ставова, већ због лоше комуникације. И онда они тај проблем преселе на википедију. На википедији, они не привлаче пажњу чланцима, већ својим (пре)честим дискусијама по трговима и стр. за разговор, било да су тролери, демагози или „адвокати” ових претходних. Ако им се не да подршка, њихов вијек на вики је краткотрајан. Међутим, свака и мала подршка је лоша за вики-заједницу, јер ће се касније радни ентузијазам беспотребно трошити на дискусије са њима... која се обавезно претвара у демагогије. Ово није ништа ново за српску википедију, али нажалост неки стари уредници (по вики-стажу) још нису научили грешке из прошлости. А о онима који им наивно дају подршку ћу други пут...

Теби савјетујем да их игноришеш. Ако им будеш интересантан, покушаће да те испровоцирају тако што ће ти неосновано мијењати садржај текста у чланцима које будеш писао. Кад не успију на прву, остављаће ти коментаре на сзр... у почетку кратке, а касније све дуже и све са оштријом реториком. Онда ће те без неког повода спомињати по трговима, и на крају, можда и ти дочекаш неки поднаслов на неком тргу са својим именом. И добро си то примјетио, али то само говори о њима (о њиховој сујети, дволичности и лицемјерству), али нажалост и о мањкавостима наше википедије да им се супротстави. Дискусија као ова сад на админ табли њих храни, а игнорисање их убија. И да скратим (да не будем као они) - зато их игнориши и своју енергију усмјери ка писању квалитетних чланака. Поздрав! Радован 17:34, 10. август 2016. (CEST)

Polako bez uzbuđivanja, ne branim ja nikoga, samo opušteno i bez nervoze, radi dalje kao do sada, vidim da si vredan. Pozdrav.--Soundwaweserb (разговор) 22:39, 12. август 2016. (CEST)

Кад те молим уздржи се од оваквих резимирања --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 12:41, 14. август 2016. (CEST)

Само се ти уздржи од дирктних и недоличних прозивања других уредника и проблема неће бити. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 12:56, 14. август 2016. (CEST)

Нисам баш разумио ово за (не)пријатеље али те молим да више не прозиваш никог, нарочито на мом профил налогу. Поздрав! Радован 18:12, 23. август 2016. (CEST)

Ајд видјећу данас шта је, па ти јавим. Радован 14:04, 23. септембар 2016. (CEST)

Nažalost, morao sam da poništim tvoj glas jer nemaš 100 izmena u glavnom imenskom prostoru [1]. Čim pređeš 100 izmena, slobodno glasaj, pozdrav od mene.--Soundwaweserb (разговор) 02:15, 30. новембар 2016. (CET)

Jebiga, znam da si ti stari urednik, ali pravila su takva da mora 100 izmena. Nema veze, brzo ćeš ispuniti taj uslov.--Soundwaweserb (разговор) 02:22, 30. новембар 2016. (CET)

Имаш од мене подршку! Geograf IS (разговор) 08:29, 30. децембар 2016. (CET)

Све то због запете и заграде? —Ранко Николић (разговор) 11:45, 30. децембар 2016. (CET)

Ниси требао насједати на његове провокације.Радован 00:23, 31. децембар 2016. (CET)

Упозорење[уреди]

Не разумем заиста поједине ескападе са твоје стране. Прво и основно, на Википедији нема мојих и твојих чланака, сви чланци су јавно власништво и самим тим свако има право да их дорађује. Ако нечије доприносе сматраш вандализмима онда се ти вандализми пријављују на администарторској табли. Називати некога ментално поремећеним не да није дозвољено него је кажњиво. Сматрај ово упозорење опоменом пред искључење --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 13:13, 18. јул 2017. (CEST)

Блок[уреди]

Не знам, не посматрам људе кроз призму тога шта им фали до блока. Обсусер је раније био блокиран више пута и некад је више заслужио тај блок, а некад није. Знам да је некад напоран и да уме да пише подуже коментаре, али 1) ово уопште није било тако дугачко (а све и да јесте, то није разлог за блокирање), нити сам ја то доживео као троловање (дискусија није трајала данима и није било препуцавања). Дакле, кад/ако заслужи блок, биће блокиран, али ово мислим да дефинитивно није био такав случај. --Ф± 14:52, 24. септембар 2017. (CEST)

Одг: Случајно[уреди]

Он је био блокиран због нечега у тој дискусији, тако да немам шта додати на то. --Жељко Тодоровић (разговор) 01:50, 7. октобар 2017. (CEST) с. р.

Није ми јасно шта ти покушаваш? О каквим дискриминацијама према „уредницима са ове стране Дрине” ти причаш? Три тренутно активна администратора су из Републике Српске, Викимедија РС-а активно суделује у раду википедије на српском језику, чланци се равноправно пишу на оба изговора (у задње време чак благо доминирају ијекавски чланци)... Не покушавај да правиш пометнњу тамо где је нема --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 14:45, 7. октобар 2017. (CEST)

Не знам сигурно за то, али видим да је тенденција да на Википедији имамо што више менаџера, а што мање уредника. --Жељко Тодоровић (разговор) 20:54, 7. октобар 2017. (CEST) с. р.

Поздрав Нешо! Јеси ли што пропустио на том семинару? Радован 11:15, 17. јануар 2018. (CET)


Категорије[уреди]

Категорије су хијерархијски организоване, и у чланке се уносе категорије на врху хијерархије. Стога на пример у чланак Литијум не треба уносити категорију Хемијски елементи, јер је тај чланак већ у категорији Литијум. --Dcirovic (разговор) 04:10, 24. јануар 2018. (CET)

Хемијски елементи[уреди]

Поздрав, Нешо. Драго ми је што си кренуо да систематично сређујеш чланке о хемијским елементима. Међутим, замолио бих те да обратиш шажњу на неке ствари. Овде си направио две грешчице: прво — зарез је беспотребан, а друго — енклитика „је” не сме да стоји одмах после заграде, тако да би требало да пише „Киријум () хемијски је елемент...”. Поздрав, Miljan Simonović (разговор) 08:57, 27. јануар 2018. (CET)

Хвала Face-smile.svg Lackope (разговор) 10:32, 27. јануар 2018. (CET)