Рихард Нојтра

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Рихард Нојтра
Датум рођења (1892-04-08)8. април 1892.
Место рођења Беч
Аустроугарска
Датум смрти 16. април 1970.(1970-04-16) (78 год.)
Место смрти Вупертал
Западна Немачка

Рихард Јозеф Нојтра (нем. Richard Joseph Neutra; Беч, 8. април 1892Вупертал, 16. април 1970) је био значајан аустријско-амерички архитект, пре свега активан у јужној Калифорнији у САД, а важи за једног од најзначајнијих представника модерне архитектуре.

Живот и дело[уреди]

Зграда Treetops, коју је започео Рихард Нојтра а 1980. завршио његов син Дион
Кућа Кауфманових у Палм Спрингсу у Калифорнији

Рихард Нојтра студирао је на Високој техничкој школи у Бечу као ђак Адолф Лоса и био је под утицајем Ото Вагнера. Године 1917. дипломирао је на овој школи и отишао у Берлин где је сарађивао са архитектом Ерих Менделсоном. На свом првом већем путовању у иностранство које је предузео са млађим сином Сигмунд Фројда упознао је жену свога живота, певачицу Целестин Дион Нидерман. Био је фасциниран архитектуром у САД а нарочито делима Френка Лојда Рајта и одлучио је се пресели у САД.

Прво је отишао у Чикаго, затим у Таљезин да би се сусрео са Рајтом, али је видео плакат „California Call You!“, који је на њега оставио јак утисак, тако да се одлучује за југ Калифорније. Године 1929. добио је и америчко држављанство. У Лос Анђелесу је важио за представника интернационалног стила у архитектури у САД. Градио је виле и приватне куће које је уклапао у околину и пејзаж.

Нојтра се заинтересовао за пејзажну архитектуру и у току студија је упознао пејзажног архитекту за хортикултуру Густава Амана с којим се спријатељио. Када је пројектовао виле у Швајцарској 1960-тих година, радио је са пејзажним архитектом Ернстом Крамером који је био ученик Густава Амана.

Међу значајне Нојтрине ране радове спада кућа за породицу Лавел; то је чиста скелетна конструкција у стилу европске традиције чији је утемељивач био Адолф Лос.

Од 1949. до 1964. пројектовао је, у сарадњи са Роберт Александром, школске зграде, цркве, пословне зграде и музеје. Од 1960. је започео сарадњу са сином Дионом Нојтром. У пројекте школа са заобљеним основама Нојтра је укључивао и пејзаж. За њега је карактеристично да о архитектури говори као о примењеној физиологији. У избору материјала одлучивао се за природне, а најчешће је користио дрво. Намештај за седење је прилагођавао облицима људског тела као и Алвар Алто, Елијел Саринен и други напредни архитекти.[1]

У својим радовима Нојтра је показао да је усвојио модеран калифорнијски стил специјализујући се на уклапање објеката у пејзаж и баште и инспирисао се нарочито контрастом геометријских форми и природе и створио утисак који је нарочито био изражен на фотографијама његових изведених објеката које је фотографисао Јулијус Шулман. У пројектима како Рајта тако и Нојтре значајну улогу има водена површина. Његове представе су се уклапали у захтеве његових инвеститора. Једна од најпознатијих Нојтриних зграда је зграда за Едгара Кауфмана („Kaufmann Desert House“) из 1946. која је уклопљена у пејзаже у близину Палм Спрингса у Калифорнији. Године 1952. пројектовао је „Moore House“ у Охаи („Ојаи“) у коме доминира рефлектујући мали рибњак и по речима његовог сина Диона зграда плива на воденој башти. Рихард Нојтра је преминуо 1970. у Вупелталу. Његов рад наставио је његов син Дион, поготово у 1990- тим годинама.

Нојтра је почасни грађанин Беча и у делу града који се назива Леополдау постоји улица са његовим именом.

Избор из његових дела[уреди]

 • Lovell House, Лос Анђелес, 19271929.
 • Neutra House, Лос Ангелес, 1933. (преградња 1964. )
 • Школа „Corona School“, Бел Калифорнија, 1935.
 • Desert House, Колорадо, 1946.
 • „Case studies“, Калифорнија, 19461950.
 • Kaufmann House, Палм Спрингс, Калифорнија, 1947.
 • Методистичка црква Rivera Methodist Curch, Редондо Бич, Калифорнија, 1958.
 • Музеј Lincoln Memorial Museum, Гетисбург, Пенсилванија, 1963.
 • Основна школаGrundschule, Лемуре, Калифорниен, 1964.
 • Насеље Neutra Siedlung, Morfelden- Valdorf, Немачка, 1964.
 • Haus Rentsch, Бернер Оберланд, Швајцарска, 1965.- хортикултура Ернст Крамер
 • Haus Bucerius, Тессин, Швајцарска, 1965.- хортикултура Ернст Крамер

Референце[уреди]

 1. ^ Savremena arhitektura, Udo Kulterman Novi Sad 1971.

Литература[уреди]

 • Priručni slovnik naučni ČS Akademia vied, Praha 1966.
 • Udo Kuterman, Savremena arhitektura Novi Sad 1971.
 • истоимени чланак из немачке Википедије

Спољашње везе[уреди]