Саобраћај у Луксембургу

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Саобраћај Луксембурга)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Железничка станица у престоници
Карта железница у Луксембургу

Луксембург спада у мале земље Европе, па је и значај саобраћаја Луксембурга у међународним оквирима прилично мали. И поред тога захваљујући високој привредном развијености Луксембург поседује савремен саобраћај (и возила и саобраћајну мрежу). Прометном саобраћају кроз Луксембург иде у прилог постојање три граничне државе (Немачка, Француска, Белгија), као и установе ЕУ које се налазе у престоници државе, граду Луксембургу, главном саобраћајном чворишту у земљи.


Железнички саобраћај[уреди]

Укупна дужина железничке мреже стандардног колосека у Луксембургу је 274 km (2002. године), од чега је чак 242 km електрификовано. Дужина пруга двоструког колосека је 140 km. Предузеће за управљање железницом је "Луксембуршке железнице", са седиштем у граду Луксембургу, где се укршта већина од неколико линија.


Железничка веза са суседним земљама:

Вијадукт на државном ауто-путу

Друмски саобраћај[уреди]

Ауто-пут А13

Погледати: Ауто-путеви у Луксембургу

Укупна дужина друмских путева у Луксембургу је 30.189 km, од тога 650.891 km (2000. г.), све са чврстом подлогом. Дужина ауто-путева је 114 km. Данашњи државни ауто-путеви повезују све важније градове у држави и окружењу. Многи ауто-путеви прате линије железница. Целокупна мрежа је савремена.


Најважнији државни ауто-путеви су прате европске коридоре:

Ови коридори су у Луксембургу означени двозначним ознакама „А+број“. Сви крећу од прстонице и и иду ка:

Водени саобраћај[уреди]

Луксембург је копнена земља, па као морске луке користи луке околних земаља, највише Остенде у Белгији. Од река пловна је једино Меза и то за мања пловила. На њој постоји сасвим мала лука Мертерт.


Гасоводи и нафтоводи[уреди]

Нафтовод: не постоји.

Гасовод: Дужина токова је 150 км (2003. г.).


Ваздушни транспорт[уреди]

У Луксембургу је уписано пар домаћих авио-компанија, од којих је најпознатија Луксер. У држави постоји 2 званично уписана аеродрома), од којих један са тврдом подлогом и са IATA кодом (IATA Airport Code) - Међународни аеродром „Финдел“ код града Луксембурга.

У Луксембургу је званично уписан и 1 хелиодром.