Саобраћај у Литванији

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Саобраћај Литваније)
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Савремени ауто-пут код Каунаса
Железничка станица у Вилњусу

Република Литванија се налази на крајњем истоку Европске уније, па се и саобраћај земље ослања на везе овог удружења и земаља источно од ње, највише Русије. Све ово погодује развоју прометног саобраћаја у земљи.

Литванија има развијен друмски, железнички, ваздушни и водни саобраћај. Главни саобраћајни чвор у земљи је главни град, Вилњус.

Железнички саобраћај[уреди | уреди извор]

Типична локомотива у Литванији

Главно железничко предузеће у Литванији су "Литванске железнице" у власништву државе.

Укупна дужина железничке мреже у Литванији је 1.990 km, од чега је 122 km елекрификовано (2001. г.). Већи део пруга у Литванији су, сходно свим земљама бившег Совјетског Савеза, шире од стандарсне ширине - 1524 mm. Дужина пруга са ужим колосеком од преовлађујућег је 191 km, од тога 22 km стандардне ширине. Последњих година пруге се брзо обнављају и унапређују. Ово важи посебно за најважније пруге у Литванији, а то су:

У Литванији не постоје линије трамваја, метроа или градске железнице.


Железничка веза са суседним земљама:


Друмски саобраћај[уреди | уреди извор]

Карта ауто-путева у Литванији
Балтички пут

Укупна дужина путева у Литванији је 21.328 km, од тога са чврстом подлогом 12.912 km (2006. године). Литванија је била једина земља бившег Совјетског Савеза са развијеном ауто-путном мрежом, а данас дужина ауто-путева износи 320 km. Изградња савремених саобраћајница је интензивна, нарочито према земљама Европске уније. Ауто-путеви у земљи носе двојну ознаку „А+број“. Ауто-путеви и магистрални путеви углавном прате важне европске коридоре (Е67, Е77, Е85, Е262, Е272).


Најважнији путеви у Литванији су:


Водени саобраћај[уреди | уреди извор]

Лука у Клајпеди

Литванија је приморска земља и излази на Балтичко море. У држави постоје две значајне поморске лука, од којих је најважнија лука Клајпеда. Друга лука је Паланга. Трговачка морнарица Литваније је значајна спрам величин државе.

Унутаркопнени пловни путеви у Литванији су дуги око 600 km, мада добар део припада мањим рекама, које су ограничено пловне. Најважнија река за пловидбу је Њемен са лукама Вилњус, Каунас, Јурбакас.


Гасоводи и нафтоводи[уреди | уреди извор]

Нафтовод: Дужина токова је 105 км (1992. године).

Гасовод: Дужина токова је 760 км (1992. године).


Ваздушни транспорт[уреди | уреди извор]

Главна зграда Аеродрома у Вилњусу

У Литванија је седиште неколико авио-компанија, од којих је најпознатија Ер Литванија. У држави постоји 72 званично уписана аеродрома, од тога само 9 са тврдом подлогом (2001. године). 7 аеродрома поседује IATA код (IATA Airport Code), а 4 аеродрома од њих се сматра међународним аеродрмима. То су:


Највећи и најважнији аеродром у земљи је Међународни аеродром „Вилњус“, који се налази 9 km јужно од града. Већина других аеродрома служи за нискотарифне летове и у свом промету ослања се или на туризам или на литванску дијаспору.