Саобраћај у Словачкој

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Саобраћај Словачке)

Словачка Република је средњоевропска земља, која се простире кроз више области Европе (Подунавље, област Карпата, Панонска низија). Ове околности омогућиле су изваредне услове за развој свих видова саобраћаја и промета кроз земљу.

Словачка има развијен друмски, железнички, ваздушни и водни саобраћај. Главни саобраћајни чвор у земљи је главни град, Братислава.

Локомотива из времена Чехословачке
Трамвај на улицама Кошица

Железнички саобраћај[уреди | уреди извор]

Погледати: Железнице Словачке Републике

Укупна дужина железничке мреже у Словачкој је 3.662 km, од чега је 3.512 km стандардне ширине колосека. Електрификовано је 1.588 km пруга, а 1011 km пруга су оне са два колосека. Највећи железнички чворови су: Братислава, Кошице, Галанта, Жилина, Зволен. Тренутно се железничка мрежа интензивно обнавља, нарочито главна железничка линија у земљи, која повезује Братиславу и Кошице. Предвиђа се да ће овом обновом бити могуће брзине и преко 150 км/час.

Два највећа града у држави, Братислава и Кошице, имају развијен трамвајски превоз.

Железничка веза са суседним земљама:


Друмски саобраћај[уреди | уреди извор]

Ауто-пут Д1
Ауто-пут на излазу из Братиславе

Погледати: Ауто-путеви у Словачкој

Укупна дужина путева у републици Словачкој је 42.993 km, од чега је са чврстом подлогом 37.533 km (2003. године). Дужина ауто-путева тренутно износи свега 316 km, али се у наредним годинама очекује брза изградња нових деоница. Ауто-путеви носе двојну ознаку „Д+број“, а магистрални путеви „Р+број“.

Ауто-путеви у Словачкој су:

Магистрални путеви у Словачкој су:

Водени саобраћај[уреди | уреди извор]

Дунав пресеца Братиславу на два дела

Словачка је унутаркопнена земља и стога нема поморских лука. Са друге стране, речни саобраћај је веома развијен и међународног је значаја. Дужина речних водених путева у Срловачкој је 172 km (2005. године) и то је, заправо, дужина Дунава у Словачкој. Река Дунав, важан паневропски пловни пут (Коридор 7) који повезује средњу Европу са облашћу Црног мора. Најважније словачке речне луке на Дунаву су Братислава и Комарно.


Гасоводи и нафтоводи[уреди | уреди извор]

Нафтовод: Дужина токова је 416 км.

Гасовод: Дужина токова је 6.769 км.


Ваздушни транспорт[уреди | уреди извор]

Поглед из ваздуха на аеродрому Братислави
Нова зграда аеродрома у Кошицама

У Словачкој је седиште неколико авио-компанија, од којих је најпознатија нискотарифна авио-компанија "Скај Јуроп". У држави постоји 36 званично уписаних аеродрома, од тога 18 са тврдом подлогом (2006. године). 6 аеродрома је уврштено на листу аеродрома са IATA кодом (IATA Airport Code):

Највећи и најважнији аеродром у земљи је братиславски Аеродром „М. Р. Штефаник“ у предграђу Иванка, удаљен 9 km североисточно од средишта града. Већина других аеродрома служи за нискотарифне летове и у свом промету се ослања на туризам.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]