Саобраћај у Белорусији

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Саобраћај Белорусије)
Иди на навигацију Иди на претрагу
лавна железничка станица у Бресту

Република Белорусија је једна од већих земаља Европе, која се налази између Русије и земаља на источној граници Европске уније. Због све развијеније сарадње ових делова Европе постоје изванредне могућности за развој саобраћаја и саобраћајне мреже, али због скорашње историје прави развој ове области тек предстоји.

Белорусија има развијен друмски, железнички, ваздушни и водни саобраћај. Највећи саобраћајни чвор је главни град, Минск.

Железнички саобраћај[уреди | уреди извор]

Типичан електричнички воз из времена бившег ССССРа, присутан на пругама Белорусије

По последњим подацима укупна дужина железничке мреже у Белорусији је 5.512 km, од чега је 874 km електрификовано. Ово се односи на пруге широког колосека (1520 mm), особене за земље бившег СССРа. Најважнија железничка веза у земљи је део међународне пруге Берлин - Москва, а најважнији железнички чвор је престоница Минск. Од Минска крећу 4 најважнија приужна правца у Белорусији:


Градска железница је присутна у више белорусиских градова. Град са класичним метроом је престоница Минск (погледати: Мински метро). Трамвајски систем поседује већина градова већих од 100 хиљада становника.

Железничка веза са суседним земљама:

Друмски саобраћај[уреди | уреди извор]

Магистрална путна мрежа у Белорусији
Зглобни аутопус на улицама Минска

Укупна дужина путева у Белорусији у 2003. години је 93.055 km, све је са чврстом подлогом. Поред ових путева постоје и бројни путеви са лошијом подлогом. Питање постојања правих ауто-путева је отворено, јер постоји велика дужина путева са 4 траке, али без осталих особина ауто-пута. Такође, слични њима су „путни прстени“ око значајних градова. Главни магистални путеви (са 4 и са 2 траке) носе двојну ознаку „М+број“.


Државни магистрални путеви су:

Водени саобраћај[уреди | уреди извор]

Белорусија је највећа европска земља без излаза на море, па се за потребе поморског превоза користе луке у околним земљама. Са друге стране, саобраћај по рекама и каналима је развијен, јер је дужина пловних река чак 2.500 km (2003. године), али уз напомену да добар део ове дужине отпада на мање токове са ограниченим могућностима. Најважнија речна лука је Мозир на реци Припјат у јужном делу земље, а недалеко се налази и Канал Дњепар-Буг, који повезује ове две реке и места Брест и Пинск. Овај канал је најближа водена веза између Балтика и Црног мора.

Гасоводи и нафтоводи[уреди | уреди извор]

  • Гасовод: Дужина токова је 5.223 км (2004. године).
  • Нафтовод: Дужина токова је 2.443 км (2004. године).

Ваздушни транспорт[уреди | уреди извор]

Најважније авио-предузеће у Белорусији је "Белавија" у државном власништву.

У земљи постоји чак 101 званично уписан аеродром 2005. године, од чега 44 са чврстом подлогом (погледати: Аеродроми у Украјини). 7 аеродрома поседује ИАТА код. Од тога 3 аеродрома имају међународни значај:

Највећи и најважнији аеродром у земљи је мински Међународни аеродром „Минск“, отворен 1982. године наместо старог аеродрома Минск-1. Овај аеродром остварује највећи део државном вазвушног превоза.