Саобраћај у Ирској

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Карта пруга у Ирској

Ирска или Република Ирска је једна од острвских земаља у Европи. Као острвска земља Ирска има посебан однос према поморском саобраћају. Она се налази у најпрометнијем океану света (Атлантик). Западна обала Ирскеје посебно важна за саобраћај, будући да је окренута Британији и Европа. Република Ирска је последње две деценије европска земља са највишим степеном економског развоја, што се одржава великим улагањима у саобраћајну мрежу у држави, који је због периферног положаја у односу на главне европске путеве годинама била изузетно заостала за европска мерила.

Република Ирска има развијен друмски, железнички, ваздушни и водни саобраћај. Највеће саобраћајно чвориште земље је главни град, Даблин.

Железнички саобраћај[уреди]

Хјустон железничка станица у Даблину

Државно предузеће надлежно за железницу је "Ирска Железница“.

Према подацима из 1998. године дужина стално коришћених пруга у Ирској била 1.605 км, од чега 38 км електрификовано. Такође, 295 км пруга су са два колосека. Пруге у Републици Ирској, као и у Северној Ирској имају шири колосек од стандардног, ширине 1600 мм.

Најважније железничко чвориште је престоница Даблин, од ког крећу све важне линије у земљи ка:

Градска железница је присутна у главном граду Даблину, који поседује трамвајски и приградски железнички систем, а метро систем је у плану (погледати: Даблински метро).

Железничка веза са суседним земљама:

Друмски саобраћај[уреди]

Ауто-пут у унутрашњости Ирске
Обавештења на ауто-путевима на енглеском и ирском

Укупна дужина путева у Ирској у 2004. години била је 92.500 км, од чега са тврдом подлогом 87.043 км. Дужина аутопутева износила је 1.015 км (2010. год.). Последњих година је много уложено у аутопутну мрежу, па је она више него упетостручена од 2000. године.

Друмска мрежа (као и друге саобраћајне мреже) је посебно густа у источној половини земље око Даблина. Од престонице креће већина главних друмских путева у Ирској. Они носе двоструку ознаку „М+број“.

Лука Росларе на крајњем југоистоку државе

Најважнији државни ауто-путеви у Републици Ирској су (* - у изградњи или у плановима):

Водени саобраћај[уреди]

Ирска је острвска земља, окружена водама Ирског мора са истока и Атлантика са других страна. Због тога поморски саобраћај има изузетно велики значај за државу, посебно Ирско море, које се налази ка Уједињеном Краљевству и на које отпада 92% поморског превоза. Најважнија лука је престоница Даблин, а значајне луке су и: Дандалк, Виклоу, Вотерфорд, Корк, Лимерик, Голвеј, Слајго.

Унутрашњи водени саобраћај Ирске је обухвата пловне путеве (реке и канале) дужине 753 км., Међутим, значај ових путева је мали за саобраћај, а већи за туризам и пољопривреду. Најважнији делови за пловидбу су ушћа река, где су се сместили велики градови (нпр. Лимерик на ушћу најважније реке у држави, Шенон). У земљи постоје три значајна канала:

Гасоводи и нафтоводи[уреди]

Ваздушни транспорт[уреди]

Будући да је Ирска острвска земља, ваздушни саобраћај има већи значај наспрам величине земље. Још већи подстрек т+развоју овог вида саобраћаја даје нискобуџетно авио-предузеће "Рајанер“, чије се седиште у Ирској. Државно авио-предузеће је Ер Лингус.

У Ирској постоји званично 21 уписан аеродром са чврстом подлогом (погледати: Аеродроми у Републици Ирској). 13 аеродрома је уврштено на листу међународних аеродрома са IATA кодом (IATA Airport Code). Најважнији аеродроми у земљи су:

Најважнији аеродром у земљи је Аеродром у Даблину, који с налази 10 км северно од града, а који остварује више од половине ваздухопловног промета у земљи.