Саобраћај на Кипру

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Саобраћај Кипра)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Као у свим другим острвским државама и Кипар има развијене поморске луке, попут луке Лимасол на слици

Кипар је евроазијска острвска земља у области источног Средоземља. Овакав положај на средокраћи путева између обала Европе, Азије и Африке даје Кипру изузетно повољан саобраћајно-прометни положај. Због тога земља има изванредне услове за развој поморског и ваздушног саобраћаја, као успутна станица на дугим путовањима. Са друге стране турска окупација северног дела земље и, самим тим, подела на два дела оптерећује развој саобраћаја на Кипру.

Кипар има развијен друмски, ваздушни и водени саобраћај. Највећи саобраћајни чвор је главни град, Никозија.

Железнички саобраћај[уреди]

Железница на Кипру не постоји од 1952. године, када је укинута последња линија.

Друмски саобраћај[уреди]

грчки део Кипра поседује много дужу и развијену путну мрежу, која укључује и савремене ауто-путеве. Укупна дужина путева у грчком делу Кипра у 2006. години је 12.118 km, од чега је са чврстом подлогом 7.850 km. Укупна дужина путева у турском делу Кипра у 1996. години је 2.350 km, од чега је са чврстом подлогом 1.370 km. Занимљив податак је и то да се на острву вози левом страном, а што је наслеђе времена владавине Британаца Кипром.


У грчком делу Кипра постоји неколико краћих ауто-путева. То су:


Водени саобраћај[уреди]

Марина у Пафосу

Кипар има изванредне услове за развој поморског саобраћаја - острвска земља на средокраћи путева у источном дели Средоземља. Најважније луке у земљи су: Лимасол, Ларнака, Пафос, Фамагуста. Лимасол је најпрометнија лука и налзи се на југу острва.


Гасоводи и нафтоводи[уреди]

Гасовод: нема података

Нафтовод: нема података


Ваздушни транспорт[уреди]

На Кипру постоји неколико авио-предузећа, од којих је најважније државно предузеће "Сајпрус ервејз".

У земљи постоји 12 званично уписаних аеродрома (1999. године), сви са чврстом подлогом (погледати: Аеродроми на Кипру). Са ИАТА кодом је 7 аеродрома, од којих су значајни:


Сви аеродроми на острву имају највећи промет лети и највише зависе од туризма. Међународни аеродром „Ларнака“ је далеко највећи и најпрометнији аеродром, идеално положен на средини путева између три највећа града Кипра, Никозије, Лимасола и Ларнаке.