Спајдермен (филм)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Спајдермен
Spider Man.jpg
Спајдермен
Режија Сем Рејми
Сценарио Сценарио:
Дејвид Кеп
Алвин Сарџент
(непотписан)
Стрип:
Стен Ли
Стив Дитко
Продуцент Лора Зискин
Ијан Брајс
Ави Арад
Главне улоге Тоби Магвајер
Вилем Дафо
Кирстен Данст
Џејмс Франко
Клиф Робертсон
Роузмери Харис
Музика Дани Елфман
Издавачка кућа Columbia Pictures
Sony Pictures Entertainment
Година 2002.
Трајање 121 минута
Земља САД
Језик енглески
Буџет 139 милиона долара
Зарада 821,7 милиона долара
Следећи
Веб-сајт spiderman.sonypictures.com
IMDb веза

Спајдермен (енгл. Spider-Man) је амерички филм заснован на Марвеловом стрип јунаку Спајдермену. Филм је режирао Сем Рејми, док главне улоге играју: Тоби Магвајер, Кирстен Данст, Вилем Дафо и Џејмс Франко.

Радња[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Питер Паркер (енгл. Peter Parker) иде у средњу школу у Њујорку. Питера су као малог родитељи оставили из непознатог разлога свом стрицу Бену, и тетки Меј. Питеров најбољи пријетељ је Хари Озборн (енгл. Harry Osborn), чији је отац власник велике компаније Оскорп. Питер је заљубљен у младу лепу девојку, Мери Џун, али никако нема храбрости да јој призна своја осећања и ако она зна шта он осећа. Питеров живот промениће се, када га уједе паук за руку, током фотографисања Мери Џун.

Од када га је ујео паук, Питер примећује веома велике промене на себи, много је јачи, може да се пење уз зид и плафон и такође да испушта паукову мрежу из руку. Након уједа, Питер такође добија „шесто чуло“, може да осети када неко хоће да га нападне са леђа и да се веома лако одбрани. Међутим, након убиства његовог стрица, Бена, Питер пролази кроз депресију, пошто се осећа одговорним, пошто је дозволио криминалцу да побегне. Од тада, Питер користи своје моћи да заштитн људе од криминала. Како га не би препознал, да би заштитио свој идентитет, он користи костим и тада се претвара у Спајдермена (енгл. Spider-Man - човека-паука), чији је циљ да заустави криминал и заштити невине људе.

Улоге[уреди]

Спољашње везе[уреди]