Селевењске пустаре

Из Википедије, слободне енциклопедије
Специјални резерват природе Окањ бара
Specijalni rezervat prirode Selevenjske pustare.jpg
Залазак сунца у резервату природе Селевењске пустаре
Место  Србија
Најближи град Хоргош, Бачки Виногради
Површина 10 ha
Управљачко тијело Србија

Специјални резерват природе Селевењске пустаре су смештене између места Бачки Виногради и Хоргош на крајњем северу Србије. Резерват чини 10 подручја очуваних природних вредности.

Природа[уреди]

Селевењске пустаре се пружају дуж границе Суботичко - Хоргошке пешчаре и лесног платоа Бачке. Као гранична зона две географске области, припада подручјима повезаног биодиверзитета. За неке биљне врсте Резерват је једино налазиште у Србији, или је једно од постојећих малобројних налазишта (22 врсте су заштићене законом, а 14 се сматрају угроженим по међународним мерилима и заштићене су и у суседним земљама).[1] Од животињских врста такође су присутне врсте од међународног значаја, међу њима су барска жаба, пешчарски гуштер, слепи мишеви и неке ретке птице гнездарица у Селевењској шуми.

Резерват Селевењске пустаре је II категорија заштите, од републичког значаја и заштићен је од 1997. године. Састоји се од 10 подручја, величине од 10 ха до 100 ха, од којих се само два просторно додирују. Остала су одвојена обрадивим површинама и саобраћајницама. У оквиру резервата се налази Селевењска шума, са површином око 90 ха, док остале делове резервата чине слатине и влажне ливаде са фрагментима степске вегетације.

Културне вредности[уреди]

Подручја Резервата чине фрагменти пустаре са обрађеним површинама воћњака и њива између два насеља. На подручју постоје и археолошка налазишта од којих је најпознатије средњовековно црквиште Темпломпарт, откривено приликом изградње аутопута.

Некада је традиционално било виноградарско подручје, данас има много више воћњака. Углавом се гаје јабуке, крушке, брескве и кајсије, док је виноградарство у успону уз производњу старих сорти вина. Сточарство које је било некада традиционална делатност на пустари, данас није довољно заступљено.

Туристичка понуда[уреди]

Првомајски излети се традиционално одржавају у Селевењској шуми уз оганичен број излетничких места за камповање и излет, имајући у виду резерватски тип заштите и ограничено кретање. Отворена ватра може се ложити само у дворишту чарде.

Референце[уреди]

  1. Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare”, Приступљено дана 8. 7. 2015.

Спољашње везе[уреди]