Пређи на садржај

Старчевица

Координате: 44° 45′ 28″ С; 17° 12′ 29″ И / 44.7577° С; 17.208° И / 44.7577; 17.208
С Википедије, слободне енциклопедије
Старчевица
Поглед на Старчевицу
Административни подаци
ГрадБања Лука
Становништво
 — 1991.12.738
Географске карактеристике
Координате44° 45′ 28″ С; 17° 12′ 29″ И / 44.7577° С; 17.208° И / 44.7577; 17.208
Старчевица на карти Бање Луке
Старчевица
Старчевица
Старчевица на карти Бање Луке

Старчевица је градска четврт у Бањој Луци, Република Српска, БиХ. Налази се на десној обали Врбаса југоисточно од центра града.

Насељено мјесто Бања Лука

Старчевица је добила име по истоименом брду, које се налази на југу насеља, а сам назив потиче од имена породице Старчевић, која је на овом простору града имала велике поседе.

Становништво[уреди | уреди извор]

По посљедњем попису становништва из 1991. године, Старчевица је имала 12.738 становника, сљедећег националног састава:

Данас се процјењује да се становништво утростручило, тј. да је број становника око 40.000 становника.

Географија[уреди | уреди извор]

Старчевица је насеље на југу града Бањалука. Налази се на десној обали Врбаса. Граничи са мјесним заједницама Обилићево I и II, Ада, Борик I. На сјеверу, Старчевица је претежно равничарска док у централним и јужним дијеловима се налазе брда. Два највећа брда Старчевице су Старчевица и Церик. Кроз МЗ Старчевица пролазе два потока: Уларац и Дреновача. Старчевицу од Борика дијели Врбас.

Мјесна заједница[уреди | уреди извор]

Мјесна заједница заузима дио јужне територије града, тј. улице: Војводе Степе Степановића (од броја 89 до 199 — непарни и 62 до 146- парни), Косте Јарића, Милоша Дујића, Данила Перовића, Др. Војислава Ђеде Кецмановића, Јосифа Панчића, Вацлава Хавлека Вене, Милована Хрваћанина, Рајка Боснића, Саве Љубоје, Косовке Дјевојке, Симе Миљуша, Слободана Дубочанина, (била 8 Приградски пут), Тузланска (од бр.1-23 — непарни и од бр. 2 до 48 — парни), Српских устаника, Огњена Прице, Јована Јанчића, I Крајишке биргаде НО, Југ Богдана, Стевана Булајића (од бр.41 до краја — непарни и од бр.122 до краја — парни), Старог Вујадина, Церска, Мајке Југовића од 1-21, Милице Стојановић Српкиње, Српских Добровољаца, Високих Дечана, Манастира Грачанице, Студеничка, Саничких жетелаца и Стевана Првовенчаног.[1] Старчевица је највећа бањалучка мјесна заједница.

Канцеларија МЗ Старчевица се налази у улици Др. В. Ђеде Кецмановића 1.

Предсједник МЗ је Ђорђе Кнежевић.

Ребровачка црква на Старчевици

Образовање[уреди | уреди извор]

На Старчевици се налази ОШ "Бранко Радичевић" (некада ОШ "Есад Миџић"). На Старчевици се треба саградити нова основна школа која би се лоцирала на данашњој ливади између улица Српских добровољаца и Прве крајишке бригаде НО.[2]

Идеје о општини[уреди | уреди извор]

Идеје о општини нису политичке приче већ идеје о побољшању живота мјештана ове МЗ, која је највећа у Бањој Луци. Постоје идеје о подјели читавог града на општине. Као општина би успјела изградити неопходни вртић и школу, која недостаје Старчевици. У случају да Старчевица постане општина, пројекат који је урађен за овај простор би био могућ и реализован тј. повезивање са Пониром и Бањ брдом те градња авантуристичког парка, стаза за брдски бициклизам итд. Идеја о општини Старчевица излази независно од других насеља по први пут, 16 септембра 2014.[3]

Домови здравља[уреди | уреди извор]

На подручју МЗ Старчевица се налазе два Дома здравља:

  • Дом здравља Старчевица у улици Југ Богдана и
  • Дом здравља Старчевица у улици Рајка Боснића.[4]

Саобраћај[уреди | уреди извор]

Кроз један дио Старчевице пролази пут М4. Кроз Старчевицу пролазе аутобуске линије (Централ): 3 (Центар, Врбања, Зелени Вир), 3Б (Центар, Дебељаци), 14 (Центар, Старчевица, Центар), 14Б (Аутобуска станица, Борик, Старчевица), 17А (Старчевица, Нова болница).[5]

Вјера[уреди | уреди извор]

Изградња православне цркве на гробљу "Шљивице" на Старчевици

На Старчевици је већинска религија православље, а на Старчевици налазе се двије православне богомоље: Ребровачка црква и недовршена црква на гробљу "Шљивице".

Слава[уреди | уреди извор]

Слава МЗ Старчевица је Мала Госпојина

Поште[уреди | уреди извор]

На Старчевици се налазе двије поште:

једна пошта у ул. Југ Богдана 3 (78110) и

једна пошта на бул. Војводе С. Степановића 177 (78111).[6]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]