Торо росо

Из Википедије, слободне енциклопедије
лого тима Торо росо

Скудерија Торо росо је назив другог Формула 1 тима који је у власништву аустријског произвођача сокова Ред була. Први тим је Ред бул рејсинг. Торо росо учествује у Формула 1 такмичењу од 2006., а Ред бул рејсинг од 2005. године.

Име[уреди]

Торо росо (итал. Toro Rosso) је италијански превод енглеског имена напитка Ред бул (енгл. Red Bull), што на српском значи црвени бик. Реч Скудерија (итал. Scuderia) на италијанском значи штала, али се употребљава и за аутомобилистичке гараже. Тако имамо и назив Скудерија Ферари (итал. Scuderia Ferrari).

Историја[уреди]

Торо росо је настао након куповине тима Минарди од стране аустријске компаније и бившег аустријског возача Формуле 1, Герхарда Бергера, крајем 2005. године. Један од купопродајних услова је био да база тима остане у месту Фаенца у Италији. Аустријска компанија је одлучила и да да тиму ново, али ипак италијанско име.

Ред бул је већ поседовао један тим, Ред бул рејсинг, а улога тима Торо росо је била да обезбеди искуство за возаче за братски тим.

Од краја 2008. године компанија Ред бул је стопроцентни власник тима.

Резултати у Ф1[уреди]

У сезони 2006. једино је Витантонијо Љуци успео да освоји 1 поен на Великој награди САД.

У сезони 2007. Торо росо је такође освојио бодове само на једној трци. Али, овога пута су оба возача била успешна на ВН Кине, Фетел 4. место, а Љуци 6.

Сезона 2008. је почело добро за Торо росо. Бурде је освојио поене на првој трци сезоне, ВН Аустралије. Ређале су се добре вожње, поготову Себастијана Фетела, да би то имало круну на Великој награди Италије. Тада је Фетел освојио прву гран при награду за себе и такође прву за свој тим. Тиме је Фетел постао најмлађи освајач Велике награде Формуле 1. Торо росо је сезону завршио са 39 поена на шестом месту у генералном поретку, једно место испред свог старијег брата Ред бул рејсинг тима.

Возачи у сезони 2009. ће бити Буеми и Бурде.

Преглед резултата[уреди]

сезона возачи поена пласман
2006 Италија Витантонио Љуци, Сједињене Америчке Државе Скот Спид 1 9.
2007 Италија Витантонио Љуци, Сједињене Америчке Државе Скот Спид, Немачка Себастијан Фетел 8 7.
2008 Француска Себастијан Бурде, Немачка Себастијан Фетел 39 6.
2009 Швајцарска Себастиен Буеми, Француска Себастијан Бурде, Шпанија Хаиме Алгерсуари

Спољашње везе[уреди]