Житни трг (Сремска Митровица)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Житни трг са староримским руинама

Житни трг, старије Трг Житна пијаца, је трг у Сремској Митровици и са својом непосредном околином представља један од најстаријих градских делова. Трг се налази у западном делу градског средишта и недалеко од реке Саве и пешачког Моста светог Иринеја.

Житни трг са околним улицама представља најстарији део града, који је образован још у турско време (17. век). Трг и данас носи одлике турског урбанизма - троугаони облик, неправилне стране и постепен прелазак у улице које се угаоно стичу у њега. Такође, и околне улице са оријенталним особеностима - кривудаве су и уске, са бројним слепим сокацима и пролазима.

До пре 50 година трг је био познат као Житна пијаца, будући да је кроз историју то била главна намена трга. Тада је трг раскопан и откривене су руине староримског Сирмијума. Оне су и данас откривене, што овом тргу даје несвакидашњи изглед. Представљају остатке трговачког дела града. Занимљиво је да је трг и данас трговачко стециште грађана и да се око трга налазе трговачке и угоститељске радње.

Житни трг је данас заштићен као просторна културно-историјска целина од великог значаја.

Спољашње везе[уреди]