Турско купатило (Брестовачка бања)

С Википедије, слободне енциклопедије
Турско купатило (Брестовачка бања)
Хајдук
Опште информације
МестоБрестовац
ОпштинаБор
Држава Србија
Време настанка18. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Турско купатило (Хамам) је најстарији објекат на територији Града Бора. Налази се у Брестовачкој Бањи преко пута Милошевог конака. Хамам од 1949. године представља непокретно културно добро као спомеником културе.

Историјат[уреди | уреди извор]

Хамам ухутрашњост

Сматра се да потиче из турског периода и датира, највероватније, из 18. века.

Сама изградња хамама везује се са историјатом Видинског пашалука. Након ослобођења ових крајева од Турака, хамам не мења своју функцију али значајно мења свој историјски значај.

Доласком кнеза Милоша у Брестовачку Бању, хамам добија и нови назив – Кнежево купатило. [1]

Кнез Милош је свој боравак у Брестовачкој Бањи користио за обављање државничких послова, али и за одмор. После ручка и обавезне кафе и чибука, одмарао је, а затим свакодневно одлазио у хамам. Обзиром да је боловао од реуме, воде у Брестовачкој Бањи показале су се делотворним за његову болест.

Турски хамам је рестауриран 1970. године.

Грађевина[уреди | уреди извор]

Представља малу грађевину дебелих и бело окречених зидова. Квадратног је облика, дужине пет и ширине шест метара. Куполасти крово обложен је бакром.[2] У централном простору доминира басен пречника 2,6 метара и дубине 1,1 метар, са кружно израђеном клупом од камена и степеницама. Кроз камење је протицала топла и лековита вода температуре од 27 °C. У архитектонском смислу припада оријенталном типу градње, што посебно наглашава полулоптасти сводкубе. У прошлости кубе је било прекривено ћерамидом.[3]

На њему постоји девет звездастих отвора. Отвори су попуњени разнобојним стаклом. Током манифестације „Дани бање” , хамам је отворен за разгледање посетиоца.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]