Црква Вазнесења Господњег у Јабуковцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Вазнесења Господњег
Jabukovac church.jpg
Опште информације
МестоЈабуковац
ОпштинаНеготин
Држава Србија
Време настанка1867.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Црква Вазнесења Господњег у Јабуковцу, насељеном месту на територији општине Неготин, припада Епархији тимочкој Српске православне цркве.[1]

Црква је одигнута је 1867. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.

Црква посвећена Вазнесењу Господњем саграђена је као већа издужена грађевина. Западни профил формира испад са кулом, а испод венца налази се лучни фриз. Прозори су полукружни и узани, изведени су у неовизантијском стилу. Припрата има споља облик псеудо трансепта, и још више је та форма изражена са певничким просторима. Торањ је једноставан и у горњим деловима украшен лучним фризом. Изнад западног портала налази се мала розета. Од старијег живописа сачувало се једино глава Христа Спаса у конхи проскомидије и делови живописа Светитеља на западном зиду: сцене из Јеванђеља, Свети Макарије, Зосим и Марија Египћанка. У прошлости је забележено да је манастир више пута обнављан.

Године 1415. војвода Шарбан из Струза код Букурешта је оставио запис о обнови који се временом избрисао, али га је забележио старешина Генадије 1856. године у свом служебнику на 163. страни. У почетку 19. века обнавља је оборкнез Станко Фрајкор.

Манастирски конак подигнут је 1856. године трудом мештана села Уровице, Вратне и Јабуковца.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Црква Вазнесења Господњег”. Култура. Приступљено 16. 2. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]