Уметничка галерија Босне и Херцеговине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Уметничка галерија Босне и Херцеговине (УГБиХ) је најстарија босанска институција која се бави заштитом и промоцијом културе и уметности.[1] Основана је 11. октобра 1946. године. Галерија се налази у Сарајеву, главном граду Босне и Херцеговине.

Примарни задатак и обавеза УГБиХ је да прикупља и откупљује дела домаћих и страних ликовних уметника, да излагањем тих дела утиче на развој уметности и да упознаје јавност о ликовној уметности. Галерија је по оснивању преузела колекцију Галерије слика Државног музеја (данас Земаљски музеј БиХ) коју је чинило више од 600 уметничких дела, углавном слика и цртежа. На вест о оснивању сликар и графичар Бранко Шотра сакупио је у Београду 83 дела југословенских уметника и поклонио их Галерији.

Организација Галерије[уреди]

За 65 година постојања и рада, путем куповине, поклона, прилога и завештања, фонд Галерије порастао је на више од 6000 уметничких дела, што је чини јединственом институцијом у Босни и Херцеговини. Целокупни фонд Галерије подељен је у неколико збирки:

 • босанскохерцеговачка уметност
 • југословенска уметности, 
 • збирка старе и стране уметности,  
 • иконе, 
 • збирка швајцарског уметника Фердинанда Ходлера,
 • колекција фотографија и нових медија[2]  и 
 • ликовни архив „Нада”.[3] 

Међу вредним уметничким делима налазе се и слике великана босанскохерцеговачке ликовне уметности, Мице Тодоровић, Исмета Мујезиновића, Воја Димитријевића, Бекира Мисирлића, Романа Петровић, Габријела Јуркића, Бехаудина Селмановића и других.

У оквиру Галерији се налази и рестаураторско-конзерваторска радионица и специјализована библиотека са фондом од око 10.000 библиотечких јединица из области историје уметности, теорије уметности, естетике, историје, филозофије итд.

Ратна штета и обнова[уреди]

Током раних 1990-их година из Уметничке галерије БиХ нестало је 51 уметничко дело.[4]  У послератном периоду изведени су обимни радови на санацији ратом изазване штете, као и потпуна реконструкција целог објекта уз подршку страних донатора.

Због недостатка средстава Уметничка галерија БиХ, је у периоду од септембра 2011. до августа 2012. године била затворена за јавност, после чега је наставила са редовним радом.

Референце[уреди]

 1. ^ „O nama”. Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine. Приступљено 24. 12. 2017. 
 2. ^ „Kolekcije”. Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine. Приступљено 24. 12. 2017. 
 3. ^ „Odjeli”. Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine. Приступљено 24. 12. 2017. 
 4. ^ „Nestala djela”. Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine. Приступљено 24. 12. 2017. 

Спољни линкови[уреди]