Бургоња

Из Википедије, слободне енциклопедије
„Бургундија” преусмерава овде. За друге употребе, погледајте Бургундија (вишезначна одредница).
Бургоња, Бургундија
Bourgogne
Положај
Застава
Застава
Грб
Грб
Држава  Француска
Департмани Јон (89)
Златна обала (21)
Нијевр (58)
Саона и Лоара (71)
Префектура Дижон
Председник
регионалног већа
Франсоа Патрија
Површина 31.582 km2
Становништво 2008.
 — Број ст. 1.638.588
 — Густина ст. 52 ст/km2
Број округа 15
Број кантона 174
Број општина 2.045

Бургоња (франц. Bourgogne) је бивши регион Француске.

Историја[уреди]

Бургоња или Бургундија добила назив по бившем Краљевству Бургоња (Royaume de Burgondie). У Средњем веку је постојала грофовија Бургоња (данас Франш-Конте) и војводство Бургоње.

Географија[уреди]

Данашња Бургоња не одговара у потпуности историјској провинцији Бургоњи. Северна половина департмана Јон није била у саставу Бургоње него је била гранично подручје између Шампање, Париске регије и Орлеана у различитим историјским раздобљима.

Привреда[уреди]

Бургоњска пољопривреда је динамична, снажна и специјализована: житарице се узгајају већином у департманима Јон и Златна обала, а виноградарство је развијено у местима: Коте де Бон, Нуит, От Коте, Кот Шалонез, Маконе, Боже итд.

Индустрија која се развила у 19. веку (угаљ у Монтсо ле Мину, рудници у Ла Машину), добила је нови замах после 1945, посебно у долини Саоне, у Дижону и департману Јон, није проживјела кризу.

Становништво[уреди]

Бургоња није густо насељена и нема велику стопу ни емиграције ни имиграције. У имиграцијском смислу привлачи већином старије људе.

Администрација[уреди]

На изборима 2004. на власт је дошла Лева коалиција ПС - ПЦФ - Лес Вертс - ПРГ (социјалисти, комунисти, зелени и Радикална лева странка)

Спољашње везе[уреди]