Нор Па де Кале

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Нор Па де Кале
Застава
Застава
Грб
Грб
Положај
Држава  Француска
Департмани Нор (59)
Па де Кале (62)
Префектура Лил
Админ. центар координате =
Председник
регионалног већа
Данијел Першерон
(UMP)
Површина 12.414 km2
Становништво 2004.
 — број ст. 4.026.000
 — густина ст. 324,31 ст./km2
Број округа 13
Број кантона 156
Број општина 1546
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Нор Па де Кале (франц. Nord-Pas-de-Calais) је бивши регион на северу Француске. Састојао се од два департмана: департман Нор и департман Па де Кале и граничио са Белгијом. Све до краја XX века име региона је било „Нор“. Регион је био део јужне Низоземске, а постао је део Француске 1713.

Становништво[уреди]

Нор Па де Кале је густо насељен и има 4 милиона становника што је око 7 % становништва Француске. Главни град региона је Лил. Остали већи градови су: Валансјен, Ленс, Дуе, Бетен, Денкерк, Мобеж, Кале, Булоњ сир Мер и Арас.

Роденова скулптура „Грађани Калеа“ и градска већница Калеа у позадини

Историја[уреди]

Насељен је од преисторије и увек је био од највеће стратешке важности па су се ту водиле многе битке. Француски председник Шарл де Гол је рођен у Лилу, а овај регион, кроз који су прошле многе инвазије, звао је фаталном авенијом.

Освајали су га Келти, Римљани, Франци и Алемани. Током Стогодишњег рата Енглеска, Француска и Бургундија су се жестоко бориле за њега. Постао је део Француске у XV веку. Анектирала га је Шпанска Низоземска 1598. Поново је у саставу Француске у XVII веку, али фламанско становништво се опирало да буде део Француске. Подељен је у садашња два департмана после Француске револуције 1789.

Услед брзе индустријализације током XIX века овај регион је постао један од водећих индустријских региона Француске (после Алзаса и Лорене). Током Француско-пруског рата био је углавном поштеђен. Пошто је Француска изгубила Алзас и Лорену постао је водећи индустријски регион Француске.

Током два светска рата регион су окупирали Немци и претрпео је катастрофалне штете. Током Првог светског рата био је поприште рововског ратовања и многи градови су при томе дословце преорани. Током Другог светског рата Немачка га је користила као лансирну базу за нападе на Енглеску помоћу ракета V-1 и V-2.

Савезничка бомбардовања и борбе на терену тешко су разорили многе градове региона. Главнина региона ослобођена је у септембру 1944, а Денкерк тек 9. маја 1945.

Трг генерала Де Гола у Лилу

Демографија[уреди]

У региону се највише говори француски, али постоје и две мањинске групе које говоре:

Етничка разноликост региона последица је насељавања радника имиграната. Белгијанци су долазили до 1910, Пољаци и Италијани долазе 20-их и 30-их година, а имигранти из земаља Магреба почињу долазити после 1945.

Економија[уреди]

Током XIX века Нор Па де Кале је био највећи центар тешке индустрије са угљенокопима, челичанама и текстилним фабрикама. Тешко је страдао током оба светска рата и теже се опоравио од осталих крајева Француске. Од средине 70-их почиње велика економска криза због затварања угљенокопа и челичана, а и текстилна индустрија је у тешкоћама. Током 1975-1984. регион је изгубио 130.000 радних места, а незапосленост је нарасла на 14 %.

Задњих година подручје је доста профитирало од отварања тунела 1994. испод Ламанша. Туризам је постао веома значајна привредна грана. Кроз Евротунел је прошло 7 милиона путника и 2 милиона возила. Поред тога трајекти су превезли 15 милиона путника кроз три луке: Кале, Денкерк и Булоњ сир Мер.

Спољашње везе[уреди]