Civilization II

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лого Civilization II

Civilization II (чита се Сивилизејшн или Сивилајзејшн) је популарна стратегија коју је дизајнирао Брајан Рејнолдс заједно са Дагласом Каспијаном и Џефом Бригсом. Civilization II је први пут објављена 1996. за рачунар, а касније и за Сони Плејстејшн.

2002. године, Атари је објавио верзију игре за новије оперативне системе као што су Windows Me и Windows XP.

Верзија игре Civilization II за више играча (енгл. The Multiplayer Gold Edition) је укључена у Civilization Chronicles box set који је објављен 2006. године.

Игра[уреди]

Civilization II је слична свом претходнику — игри Civilization. На почетке игре играч бира једну од следећих познатих цивилизација (уколико се не одлучи да сам креира једну):

Градови које играч гради добијају имена по градовима који су стварно постојали или и сад постоје. Циљ игре је прикупити што више поена до 2020. године. Број поена зависи од броја грађана, загађења, да ли је изграђена цивилизација ван Земље, колико светских чуда и других познатих грађевина је изграђено, да ли је мир итд. Такође, у игри постоји могућност да се играју сценарији и на мапама које већ постоје (Средоземље, Грчка, Европа идр). Постоји додатна, цивилизација Арапа. На почетку игре играч је краљ једне државе и добија једну или две јединице досељеника, са сваком од којих се може изградити град. Град се временом шири, и у њему се формирају нове јединице досељеника или инжењера који су задужени да граде градове и врше друге послове. Градови производе и војнике и бродове који су задужени за ратовање са суседним, непријатељским државама, а могу се изградити и шпијуни који могу изазвати грађански рат у непријатељском граду и окупирати га, шпијунирати непријатељске градове, потплатити непријатељске војнике идр. Уколико се играч двоуми око акција које жели да учини, може сазвати састанак већа и поразговарати са члановима већа. Када играч успе да доведе неку цивилизацију до уништења, она му нуди сав свој новац да би потписали прекид ватре. Изградња јединица, зграда, војника, бродова идр. у градовима се може убрзати тако што се дарује новац граду.

Истраживања[уреди]

Током игре се спроводе разна истраживања. Следи списак неких од њих:

Спољашње везе[уреди]