Ледењарка

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Clangula)

Ледењарка
Оглашавање мужјака ледењарке
Научна класификација
Царство:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
C. hyemalis
Биномно име
Clangula hyemalis
Синоними

Harelda hyemalis

Ледењарка (лат. Clangula hyemalis) средње је величине патка ронка. Једини је представник рода Clangula. Име рода се раније користио за патке дупљашице, док је ледењарка била у оквиру рода Harelda.[2] Описана је конспецијска врста ледењарке из средине миоцена, пре око 13-12 милиона година, пронађена у Mátraszőlősа у Мађарској.[3] Научно име потиче од лат. clangere, што значи "одјекивати" и лат. hyemalis, што значи "зимски, од зиме".[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Женка
Јаја из музејске колекције
Мајка са шест пачића на Исланду

Одрасла птица има бело доње перје, с тим да је процес замене перја и обојеност која се јавља у том процесу, јако комплексна. Мужјак има дугачак зашиљен реп (10-15 центиметара дугачак) и тамносив кљун, преко кога иде ружичаста пруга. У току зиме, мужјак има тамну флеку на образу, која је лако уочљива на белој глави и тамне груди које су у јаком контрасту са белим телом птице. Лети, мужјак има тамну главу, врат и леђа, са белом флеком на образу. Женка има браон леђа и доста краћи зашиљен реп. Зими, женка има белу главу и врат, са тамном пругом ("круном") на темену главе. Преко лета је и код женке глава тамна. Млада птица јако подсећа на женку у јесењем перју, с тим да је флека на образу мање уочљива.

Стандардне димензије[4][5]
дужина птице 440-600 милиметара
тежина 740 грама
распон крила 710 милиметара
дужина крила 209-228 милиметара
дужина репа 165-237 милиметара
дужина кљуна од базе до врха 26-30 милиметара
дужина писка 34-38 милиметара

Мужјак је јако вокалан и оглашава се јодловањем оу, оу, оуал-оу.

Екологија[уреди | уреди извор]

Гнезећа станишта су баре и мочваре тундре, али такође приобаље мора и велика планинска језера северног Атлантика, Аљаске, северне Канаде, северне Европе и Русије. Гнезди се на земљи у непосредној близини воде, а гнездо облаже травом и паперјем. Ово је миграторна врста и зимује дуж источне и западне обале Северне Америке, Великих језера, обала северне Европе и Азије, а умеју да залутају и до Црног мора. У Србији се нередовно среће у току зиме на Дунаву. Најбитније зимовалиште ове врсте је Балтичко море, где се скупља и до 4,5 милиона јединки.

Ледењарка је грегарна врста и формира велика јата током зиме. Хране се израњањем мекушаца, рачића и малих риба. Иако се хране близу површине воде, могу ронити до 60 метара дубине.

Заштита[уреди | уреди извор]

Ледењарка је обухваћена Споразумом о заштити афричко-азијских миграторних птица мочварица (AEWA).

Ледењарка у лету

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2012). Clangula hyemalis. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26. 11. 2013. 
  2. ^ а б Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. стр. 110,197. ISBN 978-1-4081-2501-4. 
  3. ^ Gál, Erika; Hír, János; Kessler, Eugén; Kókay, József (1998—1999). „Középsõ-miocén õsmaradványok, a Mátraszõlõs, Rákóczi-kápolna alatti útbevágásból. I. A Mátraszõlõs 1. lelõhely” [Middle Miocene fossils from the sections at the Rákóczi chapel at Mátraszőlős. Locality Mátraszõlõs I.] (PDF). Folia Historico Naturalia Musei Matraensis (на језику: мађарски). 23: 33—78. Архивирано из оригинала (PDF) 21. 07. 2011. г. Приступљено 27. 09. 2017. 
  4. ^ Godfrey, W. Earl (1966). Птице Канаде. Ottawa: National Museum of Canada. стр. 72. 
  5. ^ Сибли, Давид Ален (2000). Сиблијев водич за птице. New York: Knopf. стр. 97. ISBN 978-0-679-45122-8. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]