Liza del Đokondo (plemkinja)

С Википедије, слободне енциклопедије
Liza del Đokondo
detalj slike koja prikazuje Lizino lice
Detalj slike koja prikazuje Lizino lice
Ime po rođenjuLiza Gerardini
Datum rođenja(1479-06-15)15. jun 1479.
Mesto rođenjaVia Magio
 Firentinska republika
Datum smrti15. jul 1542.(1542-07-15) (63 god.)
Mesto smrtiVojvodstvo Firenca
Mesto ukopaSamostan svete Ursule
SupružnikBaltilomio di Zinobi del Đokondo(1495—1495)
Deca5
RoditeljiAntonmaria di Noldo Gerardini

Liza del Đokondo (итал. Lisa del Giocondo; izgovor: ˈliːza del dʒoˈkondo; rođ. Gerardini, izgovor: ɡerarˈdiːni; 15. juna 1479 - 15. jula 1542) bila je italijanska plemkinja i članica porodice Gerardini iz Firence i Toskane. Poznata je po portretu Mona Liza, kojeg je naručio njen suprug, a naslikao ga je Leonardo da Vinči tokom italijanske renesanse.

O Lizinom životu se malo zna. Rođena u Firenci i u tinejdžerskim godinama udala se za Frančeska di Baltilomija di Zinobia del Đokonda, trgovca platnom i svilom koji je kasnije postao lokalni zvaničnik. U braku sa Frančeskom, rodila je petoro dece i vodila je, kako se smatra, lagodan i običan život srednje klase. Liza je nadživela svog supruga, koji je bio znatno stariji od nje.

Vekovima nakon Lizine smrti, Mona Liza je postala najpoznatija svetska slika i stekla je posebnu slavu i „životnu priču“ odvojeno od žene koju je prikazivala.[1] Mnoge spekulacije naučnika i hobista učinile su sliku još popularnijom. Slika je postala svetski poznata i predmet komercijalizacije. Posle mnogo tvrdnji i teorija, naučnisi su 2005. godine doneli zaključak da je Mona Liza definitivno portret Lize del Đokando.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Riding, Alan (6. 4. 2005). „In Louvre, New Room With View of 'Mona Lisa'. The New York Times. The New York Times Company. Приступљено 7. 10. 2007. 

Bibliografija[уреди | уреди извор]

Buduća čitanja[уреди | уреди извор]