Medicinska tehnologija

Из Википедије, слободне енциклопедије

Medicinska tehnologija je skup metoda i mera koje se preduzimaju u cilju očuvanja zdravlja. Ova tehnologija se ne svodi samo na lečenje već obolelog čoveka, nego je njen osnovni prioritet prevencija bolesti.[1][2]

Medicinska tehnologija bi se mogla podeliti na više načina, a jedan od kriterijuma je metoda delovanja:

  • tehnologije prevencije bolesti,
  • tehnologije lečenja bolesti i
  • tehnologije rehabilitacije bolesnih i okoline.

Tehnologije prevencije bolesti obuhvataju sve naučne, radne i životne aktivnosti koje doprinose očuvanju čovekovog blagostanja (ekologija, tehnologija zaštite na radu, metode ekonomske i socijalne politike, zdravstveno preventivni rad i sve ostale tehnologije koje se bave podizanjem kvaliteta života i životnih uslova).

Tehnologija lečenja bolesti (klasična medicina) obuhvata sve tehnologije koje se bave obukom zdravstvenih kadrova, proizvodnjom sredstava za lečenje, naučno-istraživačkim radom i mnoge druge mere koje pospešuju efikasnost lečenja i skraćuju tok bolesti.

Tehnologija rehabilitacije bolesnih i okoline podrazumeva sve metode koje doprinose tome da se oboleli što pre vrati u normalan život, kao i da što više smanji štetni uticaj bolesti na okolinu čoveka i u krajnjoj liniji na celi društveni sistem.

Medicinska tehnologija pokazuje rapidan napredak u odnosu na tehnologije nekih drugih grana nauke, što je i razumljivo jer koristi dostignuća iz svih domena ljudskih delatnosti. Ali i pored toga, još uvek se dešavaju i epidemije i pandemije, najviše zbog razlike u razvoju zapadnih i zemalja trećeg sveta. Primećuje se da u siromašnim zemljama još uvek dominiraju bolesti koje su u razvijenom delu sveta odavno iskorenjene. Napori koje u tom smislu čini Svetska zdravstvena organizacija su ogromni.

Reference[уреди]

  1. „Technology, Health”. World Health Organization. Приступљено 20. 3. 2015. 
  2. INAHTA (International Network of Agencies for Health Technology Assessment). (8. 6. 2009). „HTA glossary.”. INAHTA. Архивирано из оригинала на датум 26. 5. 2009. 

Spoljašnje veze[уреди]