Руже (породица)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Rosaceae)
Иди на навигацију Иди на претрагу

Rosaceae
Potentilla montenegrina RB.jpg
Potentilla montenegrina
Научна класификација
Царство: Plantae
Дивизија: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Rosales
Породица: Rosaceae
Juss.
Традиционалне потпородице

Rosoideae
Spiraeoideae
Maloideae или Pyroideae
Amygdaloideae или Prunoideae

Map-Rosaceae.PNG
Ареал породице Rosaceae

Породица ружа (лат. Rosaceae) је једна од врстама најбогатијих и географски најраспрострањенијих биљних породица. Постоји око 3000 - 4000 биљних врста које спадају о ову породицу. Услед великог економског значаја биљака ове породице, човек је раширио њихове ареале на целу планету. Ову породицу чине по многим карактеристикама веома разноврсне биљке. Њихову разноликост можемо уочити почев од животне форме (присутне су зељасте једногодишње и вишегодишње биљке, жбунови и дрвеће). Цвјетови су им обично крупни, имају по 5 чашичних и круничних листића и велики број прашника.

Поред велике разноликости, скоро је немогуће дефинисати ову породицу и њене разлике од других породица. Неке основне карактеристике које је одвајају су присуство залистака, често назубљени листови, велики број прашника, нектарије које су добро развијене на хипанцијуму и у основи тучка и прашника, постојање 1-2 красинуцелатна семена заметка по локули, присуство цијаногених гликозида код већег броја представника... Породица Rosaceae се показала као јасно монофилетска група у истраживањима варијабилности секвенци ДНК код скривеносеменица.

Класификација породице[уреди]

Rosaceae су подељене на четири потпородице

Основни таксономски критеријум за ову поделу је тип плода. Тако, представници потпородице Rosoideae имају плод орашицу (ахенију), у потпородици Spiraeoideae налази се мешак, у Amygdaloideae коштуница, а у Maloideae помум. Код појединих аутора налазе се и додатни критеријуми за издвајање потпородица (основни број хромозома, фитохемијски карактери). Оваква, традиционална, подела на потпородице је претрпела знатне измене после биохемијских и молекуларних филогенетских и систематичарских истраживања.

Филогенетски односи унутар породице[уреди]

У оквиру породице Rosaceae данас се издваја 8 већих група (клада), од којих неке одговарају претходно описаним потпородицама. Те групе су:

  • Rosoideae s. str.
  • Dryadeae
  • Kerrieae
  • Spiraeeae
  • Amygdaloideae s.l.
  • Adenostomeae
  • Neillieae
  • Maloideae s.l.

Филогенетски односи између ових група су само делимично разјашњени. Најпримитивнија група је потпородица Rosoideae (у ужем смислу), која се од остатка породице разликује основним бројем хромозома x=7, присуством танина елагичне киселине (елагитанина) и одсуством сорбитола. Једну од такође примитивних група чине врсте из групе Dryadeae, које ступају у симбиозу са актиномицетом Frankia која врши азотофиксацију. Најизведеније групе су Maloideae s.l., Adenostomeae и Neillieae.

Спољашње везе[уреди]