Rosaceae

Из Википедије, слободне енциклопедије
Rosaceae
Potentilla montenegrina
Potentilla montenegrina
Систематика
царство: Plantae
раздео: Magnoliophyta
класа: Magnoliopsida
ред: Rosales
породица: Rosaceae
Juss.
Ареал фамилије Rosaceae
Ареал фамилије Rosaceae
Традиционалне потфамилије

Rosoideae
Spiraeoideae
Maloideae или Pyroideae
Amygdaloideae или Prunoideae

Екологија таксона

Фамилија ружа (Rosaceae) је једна од врстама најбогатијих и географски најраспрострањенијих биљних фамилија. Постоји око 3000 - 4000 биљних врста које спадају о ову породицу. Услед великог економског значаја биљака ове фамилије, човек је раширио њихове ареале на целу планету. Ову фамилију чине по многим карактеристикама веома разноврсне биљке. Њихову разноликост можемо уочити почев од животне форме (присутне су зељасте једногодишње и вишегодишње биљке, жбунови и дрвеће). Цвјетови су им обично крупни, имају по 5 чашичних и круничних листића и велики број прашника.

Поред велике разноликости, скоро је немогуће дефинисати ову фамилију и њене разлике од других фамилија. Неке основне карактеристике које је одвајају су присуство залистака, често назубљени листови, велики број прашника, нектарије које су добро развијене на хипанцијуму и у основи тучка и прашника, постојање 1-2 красинуцелатна семена заметка по локули, присуство цијаногених гликозида код већег броја представника... Фамилија Rosaceae се показала као јасно монофилетска група у истраживањима варијабилности секвенци ДНК код скривеносеменица.

Класификација фамилије[уреди]

Rosaceae су подељене на четири потфамилије

Основни таксономски критеријум за ову поделу је тип плода. Тако, представници потфамилије Rosoideae имају плод орашицу (ахенију), у потфамилији Spiraeoideae налази се мешак, у Amygdaloideae коштуница, а у Maloideae помум. Код појединих аутора налазе се и додатни критеријуми за издвајање потфамилија (основни број хромозома, фитохемијски карактери). Оваква, традиционална, подела на потфамилије је претрпела знатне измене после биохемијских и молекуларних филогенетских и систематичарских истраживања.

Филогенетски односи унутар фамилије[уреди]

У оквиру фамилије Rosaceae данас се издваја 8 већих група (клада), од којих неке одговарају претходно описаним потфамилијама. Те групе су:

  • Rosoideae s. str.
  • Dryadeae
  • Kerrieae
  • Spiraeeae
  • Amygdaloideae s.l.
  • Adenostomeae
  • Neillieae
  • Maloideae s.l.

Филогенетски односи између ових група су само делимично разјашњени. Најпримитивнија група је потфамилија Rosoideae (у ужем смислу), која се од остатка фамилије разликује основним бројем хромозома x=7, присуством танина елагичне киселине (елагитанина) и одсуством сорбитола. Једну од такође примитивних група чине врсте из групе Dryadeae, које ступају у симбиозу са актиномицетом Frankia која врши азотофиксацију. Најизведеније групе су Maloideae s.l., Adenostomeae и Neillieae.

Спољашње везе[уреди]