Tilsiter

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Tilsiter
Tilsiter.jpg
Zemlja porekla Немачка, Швајцарска
Tip mleka кравље млеко[*], домаће говедо
Страница Оставе Vikimedijina ostava

Tilsiter je sir od kravljeg mleka sa crveno-omašćenom korom i između 30 i 60% mlečne masti u suvoj masi.

Istorija[уреди]

Tilsit cheese.jpg

Tradicionalni metod proizvodnje sira najverovatnije su doneli u Prusku sa sobom protestantske izbeglice, koje su iz Holandije izbegle u u region severno od grada Tilsit. Tilsit se nalazio u nekadašnjoj Istočnoj Pruskoj (od 1946. godine Istočna Pruska se zove Kalinjingradska oblast i pripada SSSR, danas Rusiji), blizu granice ove oblasti sa Litvanijom. Sir se i danas još uvek tamo proizvodi. Ruska verzija ove vrste sira se ne proizvodi samo u Kalinjigradskoj oblasti i sa tradicionalnim tilsiterom ima malo sličnosti: ona je blaža i ima manje rupa. U Rusiji su danas obe vrste jedna pored druge prisutne na tržištu.

Tilsiter danas[уреди]

Budući da ime sira nije zaštićeno, Tilsiter se danas proizvodi i prodaje i u Nemačkoj pod imenom Tolenser (немачки: Tollenser). Pojačano se na tržište plasiraju blaže vrste, ili vrste koje ukusom podsećaju na edamer. Vrste sa uobičajenom pikantnim ukusom teško mogu da se nađu u supermarketima.

Dva Švajcarca iz kantona Turgau (Oto Vartman i Hans Vegmiler) doneli su u Švajcarsku originalni recept za tilsiter, kojeg su otkrili 1890. godine. Od 1893, ova dva Švajcarca proizvode „doseljenički“ sir, koji danas nosi zaštićeno ime „švajcarski tilstier“ (енглески: Tilsiter Switzerland). Švajcarski tilsiter nema snažno izraženu rupičastost, karakterističnu za nemački ili danski tilsiter. I ukus mu nije toliko začinjen, te nije ga ni moguće porediti sa nemačkom i danskom varijantom.

Tisliteru je veoma sličan danski sir havarti.

Proizvodnja i osobine[уреди]

Tilsiter se siri kako od neobrađenog mleka tako i od pasterizovanog mleka. Pri tome je varijanta od neobrađenog mleka najčešće bogatija u ukusu.

Pored klasične okrugle forme, tilsiter se sve češće proizvodi u formi bloka. Ima tanku, smeđu koru, koja se tokom otprilike šest meseci sazrevanja riba slanom vodom i crvenom mašću. Svetlo žuti sir je gladak, vrlo elastičan i prilično vlažan. Ima rupe veličine zrna žita. Skala ukusa ide od blagog i slabo začinjenog do snažno pikantnog.

Upotreba[уреди]

Tilsiter može da se koristi u razne svrhe: kao prilog uz hleb za doručak, u kockicama kao prilog za salatu. Zato što se lako i brzo topi, takođe se često koristi u toploj kuhinji: za dodatak jelima ili deo sosova za testo.

Spoljašnje veze[уреди]