Valensijanski jezik

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
valensijanski jezik
valencià
Govori se u Španija (Mursija , Karš i Valensija (autonomija)), Andora, Francuska (Severna Katalonija) i Italija (L’Alger)
Broj govornika
7,5 miliona (nedostaje datum)
Zvanični status
Reguliše Institut d'Estudis Catalans
Acadèmia Valenciana de la Llengua
Jezički kodovi
ISO 639-3 -

Valensijanski jezik (kat. valencià) istorijski je, tradicionalni i Statutom priznati naziv za katalonski jezik koji se govori u Valensiji, Španija i predstavlja jednu od glavnih dijalekatskih varijanata katalonskog jezika.

Valensijanski jezik je, prema Statutu autonomije iz 1982. godine, uz španski službeni jezik u Valensijanskoj Pokrajini,[1] španskoj autonomnoj pokrajini smeštenoj na istoku na istoku Pirinejskog poluostrva na obali Sredozmenog mora. Svi stanovnici ove autonomne pokrajine imaju pravo da ga koriste (ravnopravan je španskom jeziku).

Prema anketama koje je sprovela regionalna vlada, Đeneralitat (La Generalitat Valenciana) u oktobru 2005. većina Valensijanaca uglavnom ne koriste valensijski. Samo 39,5% ga govori kući, a 33% sa prijateljima.[2] Prema anketama sprovedenim u julu 2005. oko 94% valensijanskog stanovništva razume valensijanski, 78% ga čita i govori, a oko 50% ga piše.

Reference[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]

Wikiquote-logo.svg Citati vezani za članak Valensijanski jezik na Vikicitatu (jezik: španski)
Mediji vezani za članak Valensijanski jezik na Vikimedijinoj ostavi