Италски језици

С Википедије, слободне енциклопедије
Италски језици
Географска распрострањеностПрвобитно Италија, данас Јужна Европа, Западна Европа, Источна Европа, Јужна Америка и Средња Америка
Језичка класификацијаИндоевропски језици
  • Италски језици
ПрајезикПраиталски језик
Подподела
ISO 639-2 / 5itc
Глотологital1284[1]
{{{mapalt}}}
Италски језици у 6. веку пре нове ере:
  латински (од кога потичу романски језици)
  фалишћански
  пиценски (јужни)
  умбријски
  осачки

Италски језици су група индоевропских језика која је део кентум гране. Ова група укључује и романске језике (италијански, шпански, португалски, каталонски, провансалски, француски и румунски), а такође и многе изумрле језике.

Класификација[уреди | уреди извор]

Италска група језика има две познате гране:

Могуће италски језици[уреди | уреди извор]

На северу Италије постојало је племе које је говорило венетским језиком сличним латинском, па се и овај језик некад убраја у италске језике. Међутим, он има неке карактеристике германских језика тако да се данас сматра да је посебан језик у оквиру индоевропских језика.

Још један језик који можда припада италским језицима је сикулски језик, којим је говорило племе Сикули са Сицилије.

Најстарији натписи[уреди | уреди извор]

Први натписи који су нађени из ове групе језика су написани на умбријском и фалишћанском и датирају из VII века п. н. е. Писмо које се тада користило назива се Старо италско писмо и настало је од старогрчког. Сами италски језици показују утицај етрурског и нешто више старогрчког.

Порекло Италика[уреди | уреди извор]

Италици нису први становници Италије, већ су ту мигрирали током другог миленијума п. н. е. и били су највероватније у сродству са Келтима који су заузимали велике просторе западне Европе. Пре доласка италских племена Италија је била насељена групама које нису припадале Индоевропљанима, а међу њима су били можда и Етрурци.

Ширење латинског[уреди | уреди извор]

Како се Рим ширио целим Апенинским полуострвом, тако је и латински језик постајао доминантнији на том простору и коначно су остали језици Италије изумрли до краја I века наше ере.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin; Bank, Sebastian, ур. (2016). „Italic”. Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History.