Vari kultura

Vari kultura (engl. Wari, šp. Huari) je praistorijska civilizacija koja je postojala u Andima, na jugu modernog Perua, od 500. do 1200. godine n.e. Istoimeni glavni grad te civilizacije se nalazi u blizini savremenog grada Ajakučo (Ayacucho) u Peruu. Ovaj grad je bio centar civilizacije koja je zahvatala veći deo visoravni kao i obale savremene države Peru. U ranoj fazi razvoja njena teritorija je proširena i uključivala je staro proročište Pačakamak (Pachacamac), koje je, kako se čini, uglavom zadržalo svoju autonomiju. U svom kasnijem razvoju ova se praistorijska kultura proširila na terituriju ranije Moče (Moche) i kasnije Čimu (Chimu) kulture. Najočuvaniji ostaci Vari kulture se nalaze u blizini grada Kinua (Quinua) u Vari Rinusu. Takođe su poznate Vari ruševine zvane Pikiljakta (šp. Pikillaqta, u prevodu Grad Buva), koje se nalaze jugoistočno od Kuska (Cuzco) na putu ka jezeru Titikaka (Titicaca).

Vari kultura je bila savremena sa Tivanaku (Tiwanaku) kulturom sa kojom je delila mnoge umetničke atribute i konvencije.

Vari civilizacija je izgradila mnoge administrativne centre po svojim provincijama. Nekih 300 godine posle kolapsa Vari kulture Inke su pistale dominantna sila u regionu Anda.

Inke su prihvatile originalno Vari tehnologiju izgradnje poljoprivrednih terasa kad su odlučili da probaju da poboljšaju produktivnost svoje zemlje. Vari kultura je takođe imala razgranatu putnu mrežu u zoni svog uticaja, deo koje je najverovatnije uklopljen u putnu mrežu Inka.

Jezik kojim se danas govori u regionu koji je nastanjivala Vari kultura je Kečua (Quechua), iako komparativna i istorijska proučavanja jezika u Andima upućuju na to da je jezik same Vari kulture bio jedan oblik Ajmara (Aymara) jezika.

Ne postoje nikakve veze između praistorijske Vari kulture i savremenen etničke grupe i jezika Vari (engl. Wari’) koji se nalaze u Amazoniji.

Vidi još[уреди | уреди извор]