Орден Републике — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Орден Републике''' ({{јез-сл|Red Republike}}; {{јез-мак|Орден на Републиката}}) је био [[Ордени и медаље СФРЈ|одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије]] у три реда.
'''Орден Републике''' ({{јез-сл|Red Republike}}; {{јез-мак|Орден на Републиката}}) је био [[Ордени и медаље СФРЈ|одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије]] у три реда.


Орден Републике првод, другог и трећег реда установио је председник [[ФНРЈ]] [[Јосип Броз Тито]] [[2. јул]]а [[1960]]. године као одликовање за грађанске заслуге. Одликовање се додељивао појединцима, установама, друштено-политичким организацијама за личне заслуге на пољу јавне делатности којом се придоноси општем напретку земље. Законом о изменама и допунама Закона о одликовањима [[ФНРЈ]] од [[1. март]]а [[1961]]. извршена је измена назива ордена, па је од тада орден имао следеће редове:
Орден Републике првод, другог и трећег реда установио је председник [[ФНРЈ|Федеративне Народне Републике Југославије]] [[Јосип Броз Тито]] [[2. јул]]а [[1960]]. године као одликовање за грађанске заслуге. Одликовање се додељивао појединцима, установама, [[Друштвено-политичке организације СФРЈ|друштено-политичким организацијама]] за „''личне заслуге на пољу јавне делатности којом се придоноси општем напретку земље''“. Законом о изменама и допунама Закона о одликовањима [[ФНРЈ]] од [[1. март]]а [[1961]]. извршена је измена назива ордена, па је од тада орден имао следеће редове:


*''Орден Републике са златним венцем'' (раније I. реда) - 10. у важносном реду југославенских одликовања.
*'''''Орден Републике са златним венцем''''' (раније Орден Републике I реда) - 10. у [[Важносни ред одликовања СФРЈ|важносном реду југославенских одликовања]].
*''Орден Републике са сребрним венцем'' (раније II. реда) - 18. у важносном реду југославенских одликовања.
*'''''Орден Републике са сребрним венцем''''' (раније Орден Републике II реда) - 18. у важносном реду југославенских одликовања.
*''Орден Републике са бронзаним венцем'' (раније III. реда) - 27. у важносном реду југославенских одликовања.
*'''''Орден Републике са бронзаним венцем''''' (раније Орден Републике III реда) - 27. у важносном реду југославенских одликовања.


<center>
<center>

Верзија на датум 22. јун 2009. у 14:53

Орден Републике (словен. Red Republike; мкд. Орден на Републиката) је био одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије у три реда.

Орден Републике првод, другог и трећег реда установио је председник Федеративне Народне Републике Југославије Јосип Броз Тито 2. јула 1960. године као одликовање за грађанске заслуге. Одликовање се додељивао појединцима, установама, друштено-политичким организацијама за „личне заслуге на пољу јавне делатности којом се придоноси општем напретку земље“. Законом о изменама и допунама Закона о одликовањима ФНРЈ од 1. марта 1961. извршена је измена назива ордена, па је од тада орден имао следеће редове:

  • Орден Републике са златним венцем (раније Орден Републике I реда) - 10. у важносном реду југославенских одликовања.
  • Орден Републике са сребрним венцем (раније Орден Републике II реда) - 18. у важносном реду југославенских одликовања.
  • Орден Републике са бронзаним венцем (раније Орден Републике III реда) - 27. у важносном реду југославенских одликовања.

Литература

Шаблон:Портал СФРЈ

  • Војна енциклопедија, Београд 1975. година
  • Општа енциклопедија, Југословенски лексикографски завод, Загреб, 1980. година