Кузман Тодоровић

С Википедије, слободне енциклопедије
Кузман Тодоровић
Лични подаци
Датум рођења1787.
Место рођењаХрватска војна крајина?, Аустријско царство
Датум смрти2. октобар 1858.
Место смртиВенеција, Аустријско царство
Војна каријера
Чингенерал-пуковник (нем. Feldmarschallieutenant)

Кузман Тодоровић (такође и Теодоровић; Хрватска војна крајина?,[1] 1787 – Венеција, 2. октобра 1858) био је аустријски генерал. Током 1849. године, био је формално главни командант српских трупа у борби против мађарских снага током Срспке револуције.

Биографија[уреди | уреди извор]

Прокламација генерала Т(е)одоровића за главног команданта 21. децембра 1848./2. јануара 1849.

Кузман Тодоровић је прошао официрску каријеру у аустријској војсци. Године 1815. је био капетан, 1832. мајор, 1837. потпуковник у Личкој регименти у Госпићу, а од 1838. пуковник и њен командант. Од 1847. године је генерал-мајор и командант бригаде у Карловцу.[2] Учествовао је у сузбијању мађарских револуционара, укључујући у неуспелом походу бана Јосипа Јелачића на Мађарску у јесен 1848.

Након изненадне смрти војводе Стевана Шупљикца 15./27. децембра 1848., који је командовао српским снагама у борби против мађарске војске, патријарх Јосиф Рајачић је привремено поставио пуковника Фердинанда Мајерхофера, а од почетка јануара 1849. године трајно генерала Тодоровића за новог главног заповедника, мада је дефакто главнокомандујући остао Мајерхофер. Избор конзервативног и опрезног патријарха је био мотивисам тиме што је Тодоровић био најстарији по чину официр српског порекла у аустријској армији, а истовремено се није истакао као ватрени поборник српског националног покрета попут Ђорђа Стратимировића, првог фактичног вође српских војски и Рајачићевог супарника[3], већ је био официр лојалан изван свега цару и Аустрији.

Кузман Тодоровић испраћа добровољачке јединице пред њихов повратак у Србију 5. марта 1849. године. Литографија Винценца Кацлера.

Тодоровић је испрва са успехом водио битке код Вршца, Арада и Сегедина, између осталог против мађарских јединица Јована Дамјанића (мађ. Damjanics János), и запосео западни Банат, док су упоредо у Бачкој напредовале српске трупе, уклључујући добровољачке јединице из Србије, под командом Стевана Книћанина.[4] После преокрета у марту 1849. са поразима код Меленаца и Великог Бечкерека од Јожефа Бема и Мора Перцела и све даљег повлачења на југ,[4] Тодоровић је смењен са функције главног команданта српских снага у мају 1849.

Након коначне победе царских снага над мађарском револуцијом је 1849. године примио племићку титулу витез од Шиценбурга (нем. Ritter von Schützenburg)[5] и унапређен је у генерал-пуковника.[6] До 1855. је наставио са дужношћу бригадира у Карловцу, а 1856. је распоређен у Венeцију,[7] где је 1858. кратко по пензионисању умро.[8]

Одликован је Орденом за грађанске заслуге Краљевине Саксоније и аустријским Орденом Леополда.[9]

За њим је остала удовица Марија Тодоровић фон Шиценбург.[10] Син Теодор (нем. Theodor Thodorović Ritter von Schützenburg) је направио каријеру у војној и цивилној служби Аустроугарске.[11][12][13]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]