Ђорђе Вукадиновић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ђорђе Вукадиновић
Đorđe Vukadinović.jpg
Ђорђе Вукадиновић
Датум рођења(1962-10-23)23. октобар 1962.(56 год.)
Место рођењаСомбор
  Социјалистичка Федеративна Република Југославија
ЗанимањеПолитички аналитичар, уредник, новинар политички коментатор

Ђорђе Вукадиновић је српски филозоф, политички аналитичар и новинар.

Биографија[уреди]

Ђорђе Вукадиновић је рођен у Сомбору 23. октобра 1962. године. Дипломирао је филозофију на Филозофском факултету у Београду 1987. године. Предавао је филозофију и логику у Карловачкој гимназији. Од 1990. године ради на Филозофском факултету у Београду на предметима „Увод у теорију друштва“ и „Филозофија политике“.

Бави се темама из класичне и савремене немачке филозофије, филозофије историје и политичке филозофије, као и публицистиком из области политичке теорије. Објавио је више десетина стручних чланака и неколико самосталних студија. У више наврата био је члан управе Српског филозофског друштва и учествовао у уређивању стручних часописа и публикација од националног и интернационалној значаја. Објављује аналитичке чланке по домаћој и међународној периодици. Стални је колумниста Политике и НИН-а и политички коментатор РTС, као и више страних ТВ станица.

Издао је књиге Између две ватре (Београд, 2007), Од немила до недрага (Београд, 2008) и Помпеја на Балкану (Београд, 2012).

Оснивач је и главни уредник часописа Нова српска политичка мисао.

Политички ангажман[уреди]

Ђорђе Вукадиновић је био други на листи Влашке мањине ”Ни један од понуђених одговора” на Изборима за народне посланике Републике Србије 2012. године.

На парламентарним изборима у Србији 2016, Вукадиновић је, као нестраначка личност, био кандидат на листи коалиције Демократска странка Србије-Двери. Ова листа је освојила 190.000 гласова, односно 13 мандата, након чега је Вукадиновић постао народни посланик у Скупштини Србије.[1]

Референце[уреди]

  1. ^ [1], НСПМ

Спољашње везе[уреди]