Ђорђе Вукадиновић

Са Википедије, слободне енциклопедије
Ђорђе Вукадиновић
Ђорђе Вукадиновић
Датум рођења(1962-10-23)23. октобар 1962.(60 год.)
Место рођењаСомбор
 ФНРЈ
ПребивалиштеНови Сад
ДржављанствоСрбија
ЗанимањеПолитички аналитичар
Политичка странкаНестраначка личност

Ђорђе Вукадиновић (Сомбор, 23. октобар 1962) српски је филозоф, политички аналитичар, новинар и бивши нестраначки народни посланик у Скупштини Србије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Дипломирао је филозофију на Филозофском факултету у Београду 1987. године. Предавао је филозофију и логику у Карловачкој гимназији. Од 1990. године ради на Филозофском факултету у Београду на предметима „Увод у теорију друштва“ и „Филозофија политике“.

Бави се темама из класичне и савремене немачке филозофије, филозофије историје и политичке филозофије, као и публицистиком из области политичке теорије. Објавио је више десетина стручних чланака и неколико самосталних студија. У више наврата био је члан управе Српског филозофског друштва и учествовао у уређивању стручних часописа и публикација од националног и интернационалној значаја. Објављује аналитичке чланке по домаћој и међународној периодици. Стални је колумниста Политике и НИН-а и политички коментатор РTС, као и више страних ТВ станица.

Издао је књиге Између две ватре (Београд, 2007), Од немила до недрага (Београд, 2008) и Помпеја на Балкану (Београд, 2012).

Оснивач је и главни уредник часописа Нова српска политичка мисао.

Политички ангажман[уреди | уреди извор]

Ђорђе Вукадиновић је био други на листи "Ни један од понуђених одговора" на изборима за народне посланике Републике Србије 2012. године.

На парламентарним изборима у Србији 2016, Вукадиновић је, као нестраначка личност, био кандидат на листи коалиције Демократска странка Србије-Двери. Ова листа је освојила 190.000 гласова, односно 13 мандата, након чега је Вукадиновић постао народни посланик у Скупштини Србије.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]