Јака интеракција

Из Википедије, слободне енциклопедије

Јака сила или јака интеракција данас подразумева међуделовање кваркова и глуона, што се проучава квантном хромодинамиком. Јака интеракција спада једна од 4 основне интеракције у природи, поред електромагнетне, слабе и гравитационе. Преносиоци јаке интеракција су глуони.

Јаке интеракције делују директно само међу елементарним честицама, кварковима и глуонима, чије детектовање као самосталних честица до сада није успело. Директне последице јаких интеракција су нуклеарне интеракције које се манифестују у расејању нуклеона и елементарних честица у пољу силе језгра, те на њиховом захвату у нуклеарним реакцијама.

Јака интеракција је најјача интеракција у природи. Њен домет је реда величине језгра, 10-15 m. Време интеракције је кратко и креће се 10-23-10-21 s, а пресек је 10-27-10-21 cm2.

Историја[уреди]

Пре 1970тих када се још мислило да су неутрон и протон основне честице, израз „јака сила“ коришћен да се опише оно што се данас зове нуклеарна сила или резидуална јака сила. Јер у језгру се осећају резидуални (заостали) ефекти јаке силе, који делују на хадроне, дакле, барионе и мезоне. Постулирано је да нека нова сила мора до постоји да би се савладало електростатичко одбијање протона у језгру, и због њене изванредне јачине (на малим растојањима) названа је „јака сила“. Након открића кваркова, научници су схватили да сила заправо делује међу кварковима и глуонима који улазе у састав протона а не међу протонима. Неко време након тога првобитна сила (међу протонима) називана је резидуалном јаком силом а „нова“ јака интеракција је названа боја силом (енгл. colour force).

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Introduction to Elementary Particles, by David J. Griffiths (New York: John Wiley & Sons, 1987) ISBN 0-471-60386-4
  • Kane, Gordon L. (1987). Modern Elementary Particle Physics. Perseus Books. ISBN 0-201-11749-5. 
  • С. Мацура, Ј. Радић-Перић, АТОМИСТИКА, Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду/Службени лист, Београд, 2004., pp. 557.
  • The Last Sorcerers: The Path from Alchemy to the Periodic Table, by Richard Morris (Washington, DC: Joseph Henry Press, 2003) ISBN 0-309-50593-3

Спољашње везе[уреди]