Јован Драгаш

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јован Драгаш

Јован Драгаш, манастир Белуча
Јован Драгаш, манастир Белуча

Датум рођења 1343.
Датум смрти 1378.
Порекло и породица

Јован Драгаш (око 1343—око 1378) је био српски деспот из породице Дејановића, који је са братом Константином и мајком Теодором, управљао пространом облашћу, која је обухватала јужне делове данашње Србије, источне делове данашње Македоније и југозападне делове данашње Бугарске.

Био је син деспота Дејана и Теодоре Немањић, полусестре Душана Силног. Његов отац је владао пространом облашћу која је обухватала простор између Прешева, Куманова и Велбужда. После његове смрти или повлачења у манастир, малолетне Јована и Константина је потиснуо севастократор Влатко Паскачић, уз подршку Мрњавчевића[1].

Цар Урош је Јовану, као блиском сроднику (брату од тетке), доделио титулу деспота, са којом се он у изворима први пут јавља 1373. године[2][3].

Обнова и ширење власти браће Дејановић, почиње после Маричке битке 1371. године. Они су, користећи се тадашњим приликама, обновили очеву државу и удвостручили је.[2] Потиснули Влатковог малолетног сина, кесара Угљешу и овладали Прешевом, Иногоштем (Сурдулица), Славиштем и Врањем. Преузели су и област деспота Јована Оливера (Овче Поље и област дуж леве обале Вардара) од његових малолетних синова, а запосели су и део некадашњих поседа Мрњавчевића у источном делу данашње Македоније[2].

Браћа Драгаши су признали врховну власт султана Мурата I, али се сматра да су ова ширења извели без отоманске војне помоћи[2] и да су у својој области задржали велики степен независности[2][3].

Јован Драгаш је умро око 1378. године,[3] а владавину над државом Дејановића је преузео његов млађи брат Константин, коме се све више у владавини прикључује њихова мајка, монахиња Јевгенија[2][3].

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Група аутора, Историја српског народа I , Београд 1981.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Група аутора, Историја српског народа II , Београд 1982.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Група аутора, Родословне таблице и грбови српских династија и властеле (према таблицама Алексе Ивића) (друго знатно допуњено и проширено издање), Београд 1991. ISBN 86-7685-007-0

Литература[уреди]