Немањићи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Немањићи
COA Serbian Empire (1346-1371).png
Држава: Рашка
Flag of Serbia 1281.svg Краљевина Србија
Застава Србије Српско царство
Српско царство Царство Симеона-Синише
Владарска титула: Велики жупан, Краљ, Цар
Први владар: Стефан Немања
Посљедњи владар: Урош Нејаки
Вјера: Православље
Грб Немањића

Немањићи су средњовековна српска династија која је најдуже владала Србијом. Династија је названа по Стефану Немањи, оснивачу династије који је повезан са Вукановићима по мушкој линији и са Војислављевићима по женској линији. У династији има једанаест владара, с тим што се династија наставља бочном, женском линијом у династију Лазаревића, а касније и Бранковића, који владају делом Срба до прве половине шеснаестог века.

Грб[уреди]

За више информација погледајте чланак Грб Немањића.

Представљен је двоглавим белим орлом на црвеном пољу, који је преузет од византијског грба династије Палеолога. Двоглави орао је усвојен из византијске културе и убрзо је постао симбол српских краљева као и српске државе. Може се видети на каталонској мапи из 1339. где је престоница цара Душана означена двоглавим орлом, а тај исти симбол се налази и у манастиру Љевишка. Челенка је била омиљени део грба српске властеле и врло је присутна на новцу из тог периода, употребљавала се као грб, без штита.

Задужбине Немањића[уреди]

За више информација погледајте чланак Задужбине Немањића.

Сви српски владари краљевске породице Немањића за собом су остављали задужбине, своје цркве и манастире, да искупе своје душе и покажу своју величину. Међу многобројним манастирима који су њихова задужбина, истичу се: Жича, Студеница, Милешева, Сопоћани, Хиландар, Грачаница, Свети Архангели, Бањска, Високи Дечани и други.

Владарска лоза Немањића[уреди]

За више информација видети Родослов Немањића и Списак владара из династије Немањића.

Династија, која је још називана и Светородном, дала је једанаест владара, који су владали Србијом од (1166)1168. до 1371. године: Владари:

Остали владари:

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]