Немањићи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Немањићи
COA Serbian Empire (1346-1371).png
Држава Рашка
Flag of Serbia 1281.svg Краљевина Србија
Застава Србије Српско царство
Српско царство Царство Симеона-Синише
Владарска титула Велики жупан, Краљ, Цар
Први владар Стефан Немања
Посљедњи владар Урош Нејаки
Владавина 1166-1371
Вјера Православље
Грб Немањића

Немањићи су средњовековна српска династија која је најдуже владала Србијом. Династија је названа по Стефану Немањи, оснивачу династије који је повезан са Вукановићима по мушкој линији и са Војислављевићима по женској линији. У династији има једанаест владара, с тим што се династија наставља бочном, женском линијом у династију Лазаревића, а касније и Бранковића, који владају делом Срба до прве половине шеснаестог века.

Грб[уреди]

Главни чланак: Грб Немањића

Представљен је двоглавим белим орлом на црвеном пољу, који је преузет од византијског грба династије Палеолога. Двоглави орао је усвојен из византијске културе и убрзо је постао симбол српских краљева као и српске државе. Може се видети на каталонској мапи из 1339. где је престоница цара Душана означена двоглавим орлом, а тај исти симбол се налази и у манастиру Љевишка. Челенка је била омиљени део грба српске властеле и врло је присутна на новцу из тог периода, употребљавала се као грб, без штита.

Задужбине Немањића[уреди]

Главни чланак: Задужбине Немањића

Сви српски владари краљевске породице Немањића за собом су остављали задужбине, своје цркве и манастире, да искупе своје душе и покажу своју величину. Међу многобројним манастирима који су њихова задужбина, истичу се: Жича, Студеница, Милешева, Сопоћани, Хиландар, Грачаница, Свети Архангели, Бањска, Високи Дечани и други.

Владарска лоза Немањића[уреди]

Династија, која је још називана и Светородном, дала је једанаест владара, који су владали Србијом од (1166)1168. до 1371. године: Владари:

Остали владари:

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]