Џентлменски споразум

С Википедије, слободне енциклопедије
Gentleman's Agreement
Gentleman's Agreement.jpg
Филмски постер
РежијаЕлија Казан
СценариоЛора З. Хобсон (роман)
Мос Харт (сценарио)
ПродуцентДарил Ф. Занук
Главне улогеГрегори Пек
Дороти Макгвајер
Џон Гарфилд
Селест Холм
Џун Хавок
Ен Ревер
МузикаАлфред Њуман
Издавачка кућаTwentieth Century Fox
Година1947.
Трајање118 минута
Језикенглески
Буџет2.000.000 долара (процена)[1][2]
IMDb веза

Џентлменски споразум је филм из 1947. режисера Елије Казана у коме главне улоге игграју: Грегори Пек и Дороти Макгвајер.

Радња[уреди | уреди извор]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Филип Скајлер Грин (Грегори Пек ) је новинар удовац који се управо преселио у Њујорк са сином Томијем (Дин Стоквел) и мајком (Ен Ревер). Грин се састаје са издавачем часописа Џоном Минифајом (Алберт Декер), а Минифај га замоли да напише чланак о антисемитизму. Након почетног двоумљења како прићи теми на нов начин, Грин се досети да преузме јеврејски идентитет ("Фил Грин“ уместо „Скајлер Грин“, име под којим је дотад писао) и напише причу о својим искуствима. Кључно је, сложе се Грин и Минифај, да нико не зна да Фил није Јеврејин; будући да су он и његова породица нови у Њујорку и да их готово нико не зна, то не би требало стварати потешкоће.

На вечерњој забави, Фил упознаје Минифејеву разведену нећакињу Кати Лејси (Дороти Макгвајер), за коју открива да је управо она предложила тему. Фил и Кати одмах улазе у везу, иако је Кати неугодно због Филовог истраживачког пројекта. Иако је предложила тему и чини се да има либералне погледе, након што он открива како се намерава представљати као Јеврејин, она директно га упита је ли он стварно Јеврејин. Затегнутост њихове везе с обзиром на Катино потајно пристајање на лицемерје постаје кључна тема филма.

У часопису, где цело особље осим Минифаја мисли да је он Јеврејин, Филу је додијељена секретарица, Елејн Вејлс (Џун Хавок), која му открива да је и она Јеврејка, али је променила име како би добила тај посао (њена пријава, под јеврејским именом Естел Виловски, је одбијена). Касније, пошто Фил открива Минифају предрасуду с којом се Елејн Вејлс суочила како би добила посао, Минифај уводи нову политику која је отворена и за Јевреје. Вејлс приватно Филу открива своју резервираност према тој новој политици, у страху да ће бити запослени „криви Јевреји“ који ће уништити ствари за неколико Јевреја који тамо већ раде. Фил се спријатељује и са уредницом модне рубрике, Ен Детри (Селест Холм) која му постаје добра пријатељица и потенцијална романтична партнерица, посебно због све мучније везе између њега и Кати.

Док се Филов пројект наставља, његов пријатељ из детињства Дејв Голдман (Џон Гарфилд), Јеврејин, досели се у Њујорк због посла и почиње живети са Гриновима док не нађе дом за своју породицу. Дом се тешко проналази у Њујорку, а посебно га је тешко наћи Голдмановима, будући да неће све газде изнајмити кућу Јеврејима. Након што Фил исприча Дејву о свом пројекту, Дејв му пружа подршку, али је у исто време и забринут.

Улоге[уреди | уреди извор]

Gregory Peck in Gentleman's Agreement trailer closeup.jpg Грегори Пек као Филип Скајлер Грин Anne Revere in Gentleman's Agreement trailer cropped.jpg Ен Ревер као госпођа Грин
Dorothy McGuire in Gentleman's Agreement trailer cropped.jpg Дороти Макгвајер као Кати Лејси June Havoc in Gentleman's Agreement trailer cropped.jpg Џун Хавок као Елејн Вејлс
John Garfield in Gentleman's Agreement trailer cropped.jpg Џон Гарфилд као Дејв Голдман Albert Dekker in Gentleman's Agreement trailer cropped.jpg Алберт Декер као Џон Минифај
Celeste Holm in Gentleman's Agreement trailer.jpg Селест Холм као Ен Детри Jane Wyatt in Gentleman's Agreement trailer cropped.jpg Џејн Вајат као Џејн

Награде и номинације[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, p. 244, ISBN 978-0-8108-4244-1.
  2. ^ https://archive.org/stream/variety171-1948-07#page/n0/mode/1up
  3. ^ Dobitnici 5. Zlatnog globusa za filmska ostvarenja u 1947. godini, goldenglobes.com, pristupljeno 17. veljače 2016.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]