Џон Хортон Конвеј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Џон Хортон Конвеј
John H Conway 2005 (cropped).jpg
Џон Х. Конвеј 2005
Датум рођења(1937-12-26)26. децембар 1937. [1]
Место рођењаЛиверпул, Енглеска
 Енглеска
ПољеМатематика
ШколаУниверзитет Кембриџ
ИнституцијаУниверзитет Принстон
НаградеBerwick Prize (1971)

Fellow of the Royal Society (1981)[2] Pólya Prize (1987) Nemmers Prize in Mathematics (1998)

Leroy P. Steele Prize (2000)

Џон Хортон Конвеј FRS[2](рођен 26. децемра 1937. године) је енглески математичар који се бавио коначним групама, теоријом чворова, теoријом бројева, комибинаторном теоријом игара и теоријом кодиранја. Допринео је разним гранама рекреативне математике, најзначајни изум из те области је назван "Игра живота". Конвеј је првy половину своје дуге каријере провео на Универзитету Кембриџ, у Енглеској, а другу половину на Универзитету Принстон у Њју Џерсију, где сад има титулу Професора Емеритус.[3][4][5][6][7][8][9]

Детињство и младост[уреди]

Конвеј је рођен у Ливерпулу,[10] син је Сирила Хортон Конвеја и Егнес Бојс.[9] Заитересовао се за математику у врло раном периоду живота;мајка је говорила да је могао рецитовати степене двојке када је имао четери године. До једанаесте године његова амбиција је била да постане математичар.

После шестог разреда, Конеј је ушао у Гонвил и Кејус колеџ у Кембриџу [1] да учи математику. Конвеј, који је био "ужасно итровертан адолесцент" у школи, тумачио је свој пријем у Кембриџ као прилику да се трансформише у нову особу: "екстроверт".[11][12]

Награђен је његовим диполомом основних струдија у 1959 и почео је да врши истраживање у теорији бројева надгледан од стране Харолда Давепорта. Решивши Давепортов отворен проблем везан за писање бројева као суме петих степена Конвеј је почео да се интересује у бесконачне ординале. Испоставља се да његова занимација за игрице започела током његових година на Кембриџовом матматичком курсу, где је постао страствени играц бекгемона, провео је много сати играјуци игру у заједницким собама. On је докторирао 1964. i bio је заказан као колеџ Fellow и Професор Математике на Универзитету у Кембриџу.

Након сто је напустио Кембриџ ин 1986, досао је на састанак код Џона фон Нојмена Директор математике на Принстон Универзитету.

Конвејева Игра живота[уреди]

Конвеј је посебно познат по креирању његове игрице Игра живота, један од раних примера целиjске аутомације. Његови иницијални експерименти у том пољу су били урађени папиром и оловком, много пре него сто су лични компјутери постојали.

Од када је Мартин Гарднер представио игру у часопису Научни Американac у 1970,[13] из тога су исходиле стотине компјутерских програма, веб сајтова и артикала.[14] То је срж рекреацијоне математике. Постоји широк чланак посвећен уређивању и каталоговању разних аспеката игрице.[15] Од најранијих дана била је фаворит у комјутерским лабораторијама због теориског интереса и као практична вежба у програмирању и приказивању податак. Тада је Конвеј рекао да заправо мрзи Игру живота - углавном зато што баца сенку на ствари које је он урадио и сматра дубљим и битнијим.[16] Било како било, игрица је помогла покретању нове гране математике, поље ћелијског аутомата.[17]

Игра живота је данас позната као (Турингов завршетак).[18][19]

Конвеј и Mартин Гарднер[уреди]

Конвејева каријера се преплиће са популаризаторoм математике и колумнисте Научног Американца Мартином Гарднером. Када је Гарднер у својој колумни Математичке игре у октобру 1970. године представио Конвејеву Игру Живота, постала је најчитанија од свих његових колумни и учинио је Конвеја убрзо славним.[20][21] Гарднер и Конвеј су се први пут дописивали крајем 1950-их, а током година Гарднер је често писао о рекреативним аспектима Конвејевог рада.[22] На пример, он је разговарао о Конвејевој игри Sprouts (Јул 1967), Hackenbush (Јан 1972), и његовом проблему анђела и ђавола (Феб 1974). У септембру 1976. године он је прегледао Конвејеву књигу О бројевима и играма и упознао јавност са Конвејевим надреалним бројевима.[23] Конференције под називом Окупљање 4 Гарднер се одржавају сваке две године како би се прославило наслеђе Мартина Гарднера, а Конвеј је често био истакнути говорник на тим догађајима, расправљајући о различитим аспектима рекреативне математике.[24][25]

Главна подручја истраживања[уреди]

Комбинаторна теорија игара[уреди]

Конвеј је надалеко познат по својим доприносима комбинаторној теорији игара, теорији партизанских игара. Ово је развио са Елвином Берлекамп и Ричардом Гај, а са њима је и ко-аутор књиге Победнички начин за ваше математичке игре. Написао је и књигу "На бројевима и играма" која описује математичке темеље комбинаторне теорије игара.

Он је такође један од проналазача клице, као и филозофски фудбал. Развио је детаљне анализе многих других игара и слагалица, као што су Сома коцка, Солитаире и Ковејових војника. Дошао је до проблема са анђелима, који је решен 2006. године.

Он је измислио нови систем бројева, надреалне бројеве, који су уско повезани са одређеним играма и били су предмет математичког романа Доналда Кнута.[26] Он је такође измислио номенклатуру за изузетно велике бројеве, Конвејовом окованом стрелицом. О овоме се много говори у 1. делу "На бројевима и играма".

Геометрија[уреди]

Средином сездесетих година прослог века са Мајклом Гајом, сином Рицарда Гаја, Конвеј је установио да има сездесет и цетири конвексе унифициране поликоре осим два бесконацна скупа призмастих тела. Открили су велику антипризму у процесу, једини не витофијански униформни поликорон. Конвеј је такође предлозио систем обелезавања посвецен описивању полиједра који се звао Конвејова полиједарска нотација.

У теорији теселација, извео је Конвејев критеријум који описује правила за одрењивање да ли це протоплоца да поплоца раван.[27]

Он је истразио ресетке у висим димензијама, и био је први који је одредио симетрицну групу пијавицастих ресетки.

Геометријска топологија[уреди]

У теорији цвора, Конвеј је формулисао нову варијанту Александровог полинома и произвео нову инфаријанту која се сада зове Конвејов полином.[28] Након сто је био неактиван дузе од једне деценије, овај концепт је постао централан у његовом роману у 1980-ој о "Цворним полиномима".[29] Конвеј је даље развио теорију заплетања и изумео систем нотације за табелирање цворова, данас позната као Конвејска нотација, исправљајуци бројне греске у табелама цворовима из 19. века и просирујуци их тако да укљуцују све осим цетири не смењујуцих простих бројева са 11 укрстања. Видети топологију проласка 7(1982) 118.

Теорија група[уреди]

Он је био примарни аутор АТЛАС-а за коначне групе који је дао својства многих коначних једноставних група . Радећи са својим колегама Робертом Куртисом и Симоном П. Нортоном , конструисао је прве конкретне приказе неких спорадичних група . Тачније, открио је три спорадичне групе засноване на симетрији решетке Леецх , која је означена као Конвејеве групе .[30] Овај  рад му је кључни играч у успешној класификацији коначних простих група .

На основу опажања математичара Џона МекКаиа из 1978. године , Конвеј и Нортон су формулисали комплекс претпоставки познатих као монструозни лун . Ова тема, названа од стране Конвеја, повезује групу чудовишта с елиптичним модуларним функцијама , те тако премошћује два претходно различита подручја математике - коначне групе и теорију сложених функција . Показало се да је теорија монструозне мононезије такође имала дубоке везе са теоријом струна[31] .

Конвеј је представио Матју групоид , проширење Матју групе М 12 на 13 поена.

Теорија бројева[уреди]

Као постдипломац, доказао је један случај претпоставке Едварда Варинга, у којем се сваки број може написати као сума од 37 бројева, од којих је сваки подигнут на пети степен, иако је Чен Јингрун самостално ријешио проблем пре него што је Конвејев рад могао бити објављен.[32]

Алгебра[уреди]

Конвеј је написао уџбенике и урадио оригинални рад у алгебри, фокусирајући се посебно на кваптерионе и октанионе.[33] Заједно са Неилом Слом, измислио је icosian.[34]

Анализа[уреди]

Он је изумео функцију базе 13 као контрапример супротности теореме средње вредности: функција преузима сваку реалну вредност у сваком интервалу на правој линији, тако да има Дарбова својство, али није континуална.

Алгоритмика[уреди]

Да би израчунао дан у седмици, изумио је алгоритам сундњи дан. Алгоритам је једноставан за свакога са основном аритметичком способношћу да ментално изврши израчуне. Конвеј обично може дати тачан одговор за мање од две секунде. Да би побољшао своју брзину, он практикује своје календарске прорачуне на свом компјутеру, који је програмиран да га испитује са случајним датумима сваки пут када се пријави. Једна од његових раних књига била је машина коначног стања.

Теоријска физика[уреди]

У 2004, Конвеј и Симсон Б. Кочен, још један математчар из Принстона, доказали су теорему о слободној вољи, запањујућу верзију принципа 'нема скривених варијабли' квантне механике. Наводи се да, под одређеним условима, ако експериментатор може слободно одлучити које количине да мере у одређеном експерименту, онда елементарне честице морају бити слободне да бирају своје окретаје да би мерења била у складу са физичким законом. У Конвејовом провокативном тексту: "ако експериментатори имају слободну вољу, онда то чине и елементарне честице."[35]

Награде и достигнућа[уреди]

Конвеј је добио Бервикову награду (1971),[36] was elected a Fellow of the Royal Society (1981),[2] изабран је за члана Краљевског друштва (1981),  био је први добитник награде Полиа (ЛМС) (1987),[36]  освојио награду Неммерс из Математике (1998) и примио је награду Лерои П. Стееле за математичку изложбу (2000) Америчког математичког друштва .

Његова номинација, 1981, гласи:

Свестран математичар који комбинује дубоки комбинаторни увид са алгебарском виртуозношћу, посебно у конструкцији и манипулацији "оф-бит" алгебарских структура које показују велики број проблема на неочекиване начине. Он је дао значајан допринос теорији коначних група, теорији чворова, математичкој логици (теорији скупова и теорији аутомата) и теорији игара (као и њеној пракси). [2]

У 2017. години Конвеј је добио почасно чланство (Британског) математичког удружења.[37]

Публикације[уреди]

Извори[уреди]

Reference[уреди]

 1. 1,0 1,1 „CONWAY, Prof. John Horton”. Who's Who 2014, A & C Black, an imprint of Bloomsbury Publishing plc, 2014; online edn, Oxford University Press. (потребна претплата)
 2. 2,0 2,1 2,2 The Royal Society: John Conway Biography
 3. ^ Conway, J. H.; Hardin, R. H.; Sloane, N. J. A. (1996). „Packing Lines, Planes, etc.: Packings in Grassmannian Spaces”. Experimental Mathematics. 5 (2): 139. arXiv:math/0208004Слободан приступ. doi:10.1080/10586458.1996.10504585. 
 4. ^ Шаблон:Scopus
 5. ^ Conway, J. H.; Sloane, N. J. A. (1990). „A new upper bound on the minimal distance of self-dual codes”. IEEE Transactions on Information Theory. 36 (6): 1319. doi:10.1109/18.59931. 
 6. ^ Conway, J. H.; Sloane, N. J. A. (1993). „Self-dual codes over the integers modulo 4”. Journal of Combinatorial Theory, Series A. 62: 30—45. doi:10.1016/0097-3165(93)90070-O. 
 7. ^ Conway, J.; Sloane, N. (1982). „Fast quantizing and decoding and algorithms for lattice quantizers and codes” (PDF). IEEE Transactions on Information Theory. 28 (2): 227. CiteSeerX 10.1.1.392.249Слободан приступ. doi:10.1109/TIT.1982.1056484. 
 8. ^ Conway, J. H.; Lagarias, J. C. (1990). „Tiling with polyominoes and combinatorial group theory”. Journal of Combinatorial Theory, Series A. 53 (2): 183. doi:10.1016/0097-3165(90)90057-4. 
 9. 9,0 9,1 MacTutor History of Mathematics archive: John Horton Conway
 10. ^ „John Conway”. www.nndb.com. Приступљено 10. 8. 2010. 
 11. ^ Roberts, Siobhan (23. 7. 2015). „John Horton Conway: the world's most charismatic mathematician”. The Guardian. 
 12. ^ Mark Ronan (18. 5. 2006). Symmetry and the Monster: One of the greatest quests of mathematics. Oxford University Press, UK. стр. 163. ISBN 978-0-19-157938-7. 
 13. ^ Gardner, Martin (октобар 1970). „Mathematical Games: The fantastic combinations of John Conway's new solitaire game "Life"”. Scientific American. св. 223. стр. 120—123. 
 14. ^ „DMOZ: Conway's Game of Life: Sites”. Архивирано из оригинала на датум 17. 03. 2017. Приступљено 21. 03. 2019. 
 15. ^ LifeWiki
 16. ^ Does John Conway hate his Game of Life? (video)
 17. ^ MacTutor History: The game made Conway instantly famous, but it also opened up a whole new field of mathematical research, the field of cellular automata.
 18. ^ Rendell (2015)
 19. ^ Case (2014)
 20. ^ Martin Gardner, puzzle master extraordinaire by Colm Mulcahy, BBC News Magazine, 21 October 2014: "The Game of Life appeared in Scientific American in 1970, and was by far the most successful of Gardner's columns, in terms of reader response."
 21. ^ The Top 10 Martin Gardner Scientific American Articles
 22. ^ The Math Factor Podcast Website John H. Conway reminisces on his long friendship and collaboration with Martin Gardner.
 23. ^ Martin Gardner, Penrose Tiles to Trapdoor Ciphers, W. H. Freeman & Co., 1989, ISBN 0-7167-1987-8, Chapter 4. A non-technical overview; reprint of the 1976 Scientific American article.
 24. ^ Presentation Videos Archived 9 август 2016 at the Wayback Machine from 2014 Gathering 4 Gardner
 25. ^ Bellos, Alex (2008). The science of fun The Guardian, 30 May 2008
 26. ^ Infinity Plus One, and Other Surreal Numbers by Polly Shulman, Discover Magazine, 1 December 1995
 27. ^ Rhoads, Glenn C. (2005). „Planar tilings by polyominoes, polyhexes, and polyiamonds”. Journal of Computational and Applied Mathematics. 174 (2): 329—353. doi:10.1016/j.cam.2004.05.002. 
 28. ^ Conway Polynomial Wolfram MathWorld
 29. ^ Livingston, Charles, Knot Theory (MAA Textbooks), 1993, ISBN 0883850273
 30. ^ Harris (2015)
 31. ^ Monstrous Moonshine conjecture David Darling: Encyclopedia of Science
 32. ^ Breakfast with John Horton Conway
 33. ^ Conway and Smith (2003): "Conway and Smith's book is a wonderful introduction to the normed division algebras: the real numbers, the complex numbers, the quaternions, and the octonions."
 34. ^ John Baez (2. 10. 1993). „This Week's Finds in Mathematical Physics (Week 20)”. 
 35. ^ Conway's Proof Of The Free Will Theorem Архивирано на сајту Wayback Machine (мај 16, 2010) (на језику: енглески) by Jasvir Nagra
 36. 36,0 36,1 London Mathematical Society Prizewinners
 37. ^ [1]
 38. ^ Guy, Richard K. (1989). „Review: Sphere packings, lattices and groups, by J. H. Conway and N. J. A. Sloane” (PDF). Bulletin of the American Mathematical Society (N.S.). 21 (1): 142—147. doi:10.1090/s0273-0979-1989-15795-9.