Александар Јанковић (дипломата)

С Википедије, слободне енциклопедије
Александар Јанковић
Лични подаци
Датум рођења1972.
Место рођењаБеоград, Социјалистичка Федеративна Република Југославија
ДржављанствоРепублика Србија
ОбразовањеЕкономски факултет Универзитета у Београду; Дипломатска академија Министарства иностраних послова Савезне Републике Југославије
Професијаекономиста, дипломата, привредник
Породица
Деца2
Амбасадор у Народној Демократској Републици Алжир Републике Србије
Тренутна функција
Функцију обавља од 2017.
ПредседникТомислав Николић (2017); Александар Вучић (2017- )

Александар Јанковић (Београд, 1972) је српски дипломата и економиста. Тренутни је амбасадор Србије у Алжиру.

Дипломирао је и завршио мастер студије на Економском факултету у Београду. Пре него што је постао дипломата радио је у области привреде.

Ожењен је и има двоје деце. Говори енглески и француски језик.

Научно-истраживачки рад[уреди | уреди извор]

Аутор је књиге „Кипар - историјат уједињења” заједно са Живорадом Симићем која је објављена у Свету књиге у Београду 2015. године. Самостално је објавио књигу „Привредни развој Кине - повезивање на кинески начин” у издању београдског Центра за истраживање повезивања Пута свиле 2017. године.

Учествовао је на семинару о решавању конфликта и устројству Европске уније у Стокхолму у новембру 2000. године. Семинар је организовало Министарство спољних послова Краљевине Шведске. Од 1998. до 1999. је био на Дипломатској академији Министарства иностраних послова Савезне Републике Југославије.

Дипломатска каријера[уреди | уреди извор]

У јулу 1998. улази у дипломатске воде прво као приправник, а потом и као аташе у министарству. На овим положајима остаје до марта 2001. године. Тада је именован за аташеа у југословенској амбасади у Лондону. Касније је постао и трећи секретар за политичке и економске послове Амбасаде у Лондону СРЈ. У Лондону је службовао до јуна 2003. када је прешао на Кипар где је био други секретар за политичке и економске послове Амбасаде у Никозији СЦГ. У јуну 2005. се враћа у Београд, у министарству је био први секретар и координатор за билатералну сарадњу Министарства. У фебруару 2006. је учествовао на семинару о институцијама Европске уније који је организовало Министарство спољних послова Краљевине Белгије у Бриселу, потом је у августу 2006. именован за саветника за политичке послове, штампу, информисање и културу српског амбасадора у Пекингу. Током боравка у Кини је од 2006. до 2012. учествовао на неколико семинара и конференција везаних за унутрашњи развој и спољну политику НР Кине. Семинари су одржани у неким од најзначајних кинеских градова: Пекингу, Шангају, Ћићихару, Вусију, Суџоуу и Тајџоуу. У септембру 2012. се поново враћа у министарство и нардене три године је био заменик начелника Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик, а од 2015. до 2017. је био начелник поменутог одељења у рангу министар-саветник.

У априлу 2017. је постављен за амбасадора у Алжиру. Поред Алжира, он је и нерезиденцијални амбасадор наше земље у Гвинеји Бисао.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Званичан сајт Амбасаде у Народној Демократској Републици Алжир Републике Србије - http://alger.mfa.gov.rs/cir/