Ардипитекус

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ардипитекус
Временски распон:
Плиоцен
Ardi.jpg
Ардипитекус рамидус који је добио надимак Арди
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Primates
Породица: Hominidae
Потпородица: Homininae
Племе: Hominini
Род: Ardipithecus
Тим Вајт et al., 1995
Species

Ardipithecus kadabba
Ardipithecus ramidus

Ардипитекус (лат. Ardipithecus) је изумрла врста примата из веома ране фазе развоја хоминида. Литература га дели у две врсте: Ардипитекус рамидус (лат. Ardipithecus ramidus) који је живео пре око 4.4 милиона година у доба раног Плиоцена и Ардипитекус кадаба (лат. Ardipithecus kadabba) који се датује у пре око 5.6 милиона година, у доба касног Миоцена [1].

Мапа локалитета где су фосили откривени

Сматрају се давним претком човека и претходником аустралопитекуса. Према отркивеном остеолошком материјалу претпоставља се да су ходали усправно. Фосили су откривени у Етиопији у Афар пустињи, на локалитету Арамис, 74 километара удељаном од места где је откривен чувени аустралопитекус Луси [2].

Арди[уреди]

Ардипитекус рамидус је откривен у септембру 1994. године у слоју између два вулканска стратума, према којима је датован у пре око 4.4 милиона година. Име потиче из Афар језика на коме Арди значи земља, а рамид корен. Тим Вајт, амерички палеонтолог и биолог који је са Доналдом Џохансоном открио Луси, пронашао 17 фрагмената фосила рамидуса у Афар депресији у средњем току Аваша у Етиопији. Очувано је 45% скелетног материјала. Запремина мозга Ардипитекус рамидуса била је између 300 и 350 cm³, што је запремина слична оној коју имају шимпанзе и чини само 25% запремине мозга савременог човека.

У октобру 2009. године објављено је откриће готово комплетно очуваног женског скелета овог фосила који је добио надимах Арди. Иако је откривена 1994. године палеонтолозима је било потребно 15 година да потврде датовање налаза. Сматра се да је Арди старија око милион година од Луси и да је живела пре око 4.4 милиона година. Била је ниског раста (око 120 центиметара) и тежине око 50 килограма.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Perlman, David (12. 7. 2001). „Fossils From Ethiopia May Be Earliest Human Ancestor”. National Geographic News. Приступљено 1. октобра 2010. »коаутор текста је Тим Вајт, палеоантрополог који је 1994, отркио фосилне остатке Ардипитекуса рамидуса, који је тада било најстарији познати фосил који се датује у 4.4 милиона година«  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)
  2. Арди, линк који недостаје, Национална географија, октобар 2009.

Спољашње везе[уреди]