Пређи на садржај

Australopithecus afarensis

С Википедије, слободне енциклопедије

Australopithecus afarensis
Временски распон: Плиоцен
Луси
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Primates
Подред: Haplorhini
Инфраред: Simiiformes
Породица: Hominidae
Потпородица: Homininae
Племе: Hominini
Род: Australopithecus
Врста:
A. afarensis
Биномно име
Australopithecus afarensis
Johanson & White, 1978

Australopithecus afarensis је изумрла врста хоминида, која је живела пре 3,7–2,9 милиона година[1]. Назив врсте потиче од области Афар у Етиопији, где је пронађено богато налазиште фосила. Најпознатији фосил је „Луси”, чије је остатке 1974. године ископао палеоантрополог Доналд Џохансон.

Опис[уреди | уреди извор]

Australopithecus afarensis поседује прогнатно лице, са ниским челом, коштаним гребеном изнад очију и равним носом, а без браде. Кранијални капацитет варира од 380 cm³ до 430 cm³. У поређењу са зубима савремених и изумрлих великих човеколиких мајмуна, Australopithecus afarensis поседује редуковане очњаке и кутњаке. Ипак, и овако редуковани зуби су значајно већи од зуба савременог човека. Висина јединки је варирала између 107 cm и 152 cm, при чему је полни диморфизам био изражен (женке су биле знатно ситније од мужјака).

Грађа карлице и костију ногу личи на грађу савременог човека, што указује на двоножно кретање. Поједини истраживачи сматрају да се врста Australopithecus afarensis кретала искључиво двоножно, док други сматрају да је била способна и за кретање по дрвећу (верање). Грађа шаке, стопала и рамених зглобова указује на могућност верања. Отисци стопала у Лаетолију, за које се сматра да припадају овој врсти, указују на брзину двоножног кретања од барем 1 m/s[2].

Значајни налази[уреди | уреди извор]

  • типска јединка, LH 4 – остаци доње вилице одрасле јединке, пронађени у Лаетолију у Танзанији
  • AL 129-1, први остаци колена пронађени у области Афар
  • AL 200-1, остаци горње вилице, зуба и непца пронађени у области Афар
  • AL 288-1 (Луси), око 40% скелета женске јединке
  • AL 333 („Прва породица”), 13 скелета одраслих јединки пронађених у области Афар
  • DIK-1/1 (Селам), већи део скелета јувенилне женке пронађен у Дикики у Етиопији

Филогенетски односи[уреди | уреди извор]

-10 —
-9 —
-8 —
-7 —
-6 —
-5 —
-4 —
-3 —
-2 —
-1 —
0 —

Australopithecus afarensis припада групи грацилних аустралопитекуса, и вероватно је потомак врсте Australopithecus anamensis[1]. Велика је сличност грађе лобања робустних аустралопитекуса са грађом лобање A. afarensis, као и сличност у зубима и укупној грађи тела. Ова сличност указује на то да су робустни аустралопитекуси потомачка линија афаренсиса[3]. Раније тврдње да A. afarensis лежи у основи линије која води ка A. africanus и савременом човеку одбачене су и детаљнијим истраживањима рода Ardipithecus.

Литература[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Туцић Н. 2003. Еволуциона биологија. ННК Интернатионал. ISBN 978-86-83635-24-5. стр. 431
  2. ^ Primate Evolution & Morphology Group (PREMOG), 2007. The Laetoli Footprint Trail: 3D reconstruction from texture; archiving, and reverse engineering of early hominin gait Архивирано на сајту Wayback Machine (12. септембар 2012).
  3. ^ Rak, Y., Ginzburg, A., Geffen, E. 2007. Gorilla-like anatomy on Australopithecus afarensis mandibles suggests Au. afarensis link to robust australopiths. Proceedings of the National Academy of Sciences 104 (16): 6568. doi:10.1073/pnas.0606454104

Спољашње везе[уреди | уреди извор]