Пекиншки човек

С Википедије, слободне енциклопедије

Пекиншки човек
Временски распон: Плеистоцен
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Подред:
Инфраред:
Натпородица:
Породица:
Потпородица:
Племе:
Род:
Врста:
Подврста:
H. e. pekinensis
Триномијално име
Homo erectus pekinensis
Синоними

Sinanthropus pekinensis

Пекиншки човек (лат. Homo erectus pekinensis) је назив за остатке усправног човека Хомо еректуса, понекад назван и лат. Sinanthropus pekinensis. Локалитет на коме су откривени налази се на 48 километара југозападно од Пекинга, на брду Лонгуошан, близу села Џукудјен, у области Фангшан. Због водене ерозије на овом подручју створен је велики број пећина, од којих је најчувенија она у којој су 1929. нађени фосилни остаци прачовека.

Локалитет је открио шведски геолог Јохан Андерсон (Johan Gunnar Andersson ), а ископавања се врше и данас. 1927. у Џукудјен су откривена три човечија зуба, а 1929. кинески археолог Пеј Венчонг открио је током ископавања прву лобању пекиншког човека.

На дубини од 40 метара (колике је дебљине културни слој) нађени су фосили, камени артефакти и фосилни остаци сисара. Пронађена су и огњишта која сведоче да је Пекиншки човек владао употребом и чувањем ватре.

Покретни материјал[уреди | уреди извор]

На локалитету су откопане стотине хиљада израђевина од камена, већином ситног оруђа разних облика. Током раног периода, израда је груба, а артефакти су већег обима. Карактеристичне су алатке за бацање и сечење. Оруђе из средњег периода је мањег облика, карактеристични су шиљци. Током позног доба користе се микролити, а карактеристична алатка је камено шило. Према откопаним предметима, Пекиншки човек је постојао у периоду од пре око 700 хиљада до пре око 200 хиљада година. Синантропуси су живели углавном сакупљачким начином живота али су се бавили и ловом.

Пекиншки човек се доводи у везу са питекантропусом са Јаве (Јавански човек).

Археолошко налазиште на коме је откривен Пекиншки човек је од 1987. године на листи Светске културне баштине, а ископавања на овом објекту и даље трају.

Џоукоудиан је доказ људске заједнице на азијском континенту током праисторије и еволуције хоминида.

Откриће Пекиншког човека потврдило је континуитет у развоју хоминида. Проблем око континуитета настао је у 19. веку када је откривен питекантропус на Јави, који је потомак аустралопитекуса, предак Хомо сапиенса.

-10 —
-9 —
-8 —
-7 —
-6 —
-5 —
-4 —
-3 —
-2 —
-1 —
0 —

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]