Арнулф Карантанијски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Арнулф Карантанијски
Die deutschen Kaiser Arnulph.jpg
Арнулф Корушки
Датум рођења850.
Место рођењаРегензбург
Датум смрти8. децембар 899.
Место смртиРегензбург
ДинастијаКаролинзи
ОтацКарломан Баварски
МајкаLiutswinde
СупружникОта
ПотомствоЛудвиг Дете, Ratold of Italy, Звентиболд, Ellinrat
ПретходникЛамберт Сполето
НаследникЛуј III Слепи

Арнулф Карантанијски или Арнулф Корушки (нем. Arnulf von Kärnten; 8508. децембар 899) је био краљ Немачке (887—899), краљ Италије (896—899) и цар Светог римског царства (896—899). Члан је каролиншке династије Источне Франачке (Немачке), која се одвојила Верденским споразумом 843. године. Арнулф је незаконити сина Карломана Баварског.

Свргавање Карла Дебелог[уреди]

Најпре је добио војводство Карантанију, када је Карломан Баварски 880. поделио царство дајући Лудвигу Млађем Баварску, а Карлу Дебелом Италију. Одрастао је у Карантанији, тако да су га Карантанци сматрали својим војводом.

Одиграо је водећу улогу у свргавању цара Карла Дебелог. Уз помоћ племства постаје краљ Немачке 887. године. Карло Дебели је тада тражио само неколико краљевских кућа у Швабији, што му је Арнулф одобрио.

Битке против Нормана[уреди]

Током власти имао је неколико успеха, али сви успеси су били кратког даха. Нормани су дошли до Лотарингије и 26. јуна 891. крај Мастрихта су жестоко поразили немачку војску. Арнулф је тада скупио војску и 1. новембра 891. крај Левена је нанео огроман пораз Норманима. Хроничари кажу да од мртвих Нормана није могла река да тече. После те победе на том подручју је изградио замак.

Борбе против Велике Моравске[уреди]

Покушао је више пута да заузме Велику Моравску. Велика Моравска је била огромна словенска држава, која је обухватала данашњу Чешку Рерублику, Словачку и Мађарску. У почетку није имао никаквог успеха у борбама против Велике Моравске. Арнулф се 892. обратио Мађарима да му помогну против Велике Моравске. Мађари су у почетку помагали, а онда се 894. окрећу против Арнулфа, тако да је Арнулф био принуђен да води мировне преговоре са Великом Моравском. Током 895. Чешка (Бохемија) се одвојила од Велике Моравске и постала вазал Немачке. Склопљен је споразум између Арнулфа и бохемијског кнеза Борживоја. Борживој је склопио тај споразум да га Арнулф не би нападао.

Неуспешна владавина Италијом[уреди]

Папа Формоз га позива у помоћ да би се решио Ламберта и Гија Сполетског. Помогао је папи и постао је краљ Италије и цар Светог римског царства 896. године. Међутим Италијом је могао владати само док је лично боравио у њој. Чим би се удаљио из Италије већину Италије би заузели присталице Ламберта Сполетског или Беренгера Фриулског.

Умро је 8. децембра 899. године. Наследио га је малолетни син Лудвиг Дете, који је умро 911. и био је последњи представник династије Каролинга у Немачкој.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Луј I Побожни
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Лудвиг I Немачки
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Ерменгарда од Хесбаја
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Карломан Баварски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Welf of Altdorf
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Hemma
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Хедвига од Саксоније
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Арнулф Карантанијски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Liutswinde
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Ламберт Сполето
цар Светог римског царства
(896899)

Наследник:
Луј III Слепи
Претходник:
Карло Дебели
Краљ Немачке
(887899)
Наследник:
Лудвиг Дете
Претходник:
Ламберт Сполето
Краљ Италије
(896899)

Наследник:
Луј III Слепи