Бела рода

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Бела рода
Weißstorch (Ciconia ciconia).jpg
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Биномијално име
Ciconia ciconia
White Stork migration map-en.svg
ареал
Ciconia ciconia

Бела рода (лат. Ciconia ciconia) је птица из породице рода (Ciconiidae).

Опис[уреди]

Дугог, снажног и црвеног кљуна, дугог врата и дугих, танких, црвених и голих ногу. Тело јој је прекривено белим перјем, осим дугог перја за летење на крилима које је црно. Мужјак и женка су исто обојени. Дужином тела достиже један метар, а распоном крила преко два метра.

Понашање[уреди]

Често једри у круговима високо изнад тла. Лет јој је спор. У лету ноге испружи позади, а кљун и дуг врат право напред. Оглашава се клепетањем-ударањем горњег о доњи кљун.

Једном годишње у априлу или мају гради велико гнездо у крошњи високог стабла, али веома често и у насељима на крововима кућа или другом истакнутом месту. Дешава се и да поправља стара гнезда. Најчешће снесе 4-6 јаја. Оба родитеља леже на јајима око 28-31 дан и брину се о младунцима.

Исхрана[уреди]

Храни се веома разноврсно: жабама, змијама, гуштерима и рибама, које претходно убије кљуном. Такође, хвата и мишеве, зечеве, па и мале птице. Људи је сматрају корисном животињом.

Станиште и ареал[уреди]

Живи уз поплавне ливаде, влажне шуме и мочваре, као и уз пољопривредне површине. Среће се у већем делу Европе, сјеверозападној Африци и југозападној Азији. То је птица селица, која углавном зимује у тропској Африци и Индији.

Референце[уреди]

  1. ^ BirdLife International (2004). Ciconia ciconia. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2006. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 12. маја 2006.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ) База података укључује доказе због чега је овај таксон последња брига.

Литература[уреди]

  • Симоновић, Т. 1953. Природописни атлас ПТИЦЕ. Знање: Београд.
  • Животињско царство: албум-бојанка за 250 сличица; аутор текста Еуген Драгановић; Београд (2004)

Спољашње везе[уреди]